Kontroverzní lahůdka budí rozpaky
Foie gras, geniální pochoutka, která rozděluje společnost a vyvolává rozsáhlé debaty ohledně morálky, etiky a lidské spotřeby. Tento luxusní pokrm z kachních nebo husích jater si našel místo v mnoha světových kuchyních, ale jeho cesta k popularitě je plná kontroverzí. Historie tohoto pokrmu sahá do starého Egypta, kdy se tehdejší kuchaři dozvěděli, že při překrmování ptáků získají jejich játra lepší chuť. Proto začali sami cpát husám do krku potravu. Postupně se tato praxe přesunula z Egypta do Středomoří. Ve starém Římě krmili husy sušenými fíky, aby se jim zvětšila játra. Postupně se ztučnělá drůbeží játra dostala do Francie, kde se stala světoznámou delikatesou, za kterou jezdí lidé z celého světa.
Právě Francie je největším producentem a zároveň spotřebitelem foie gras na světě. Vyrábí a konzumuje se samozřejmě i v dalších zemích, jako je například Čína. Druhým největším producentem této pochoutky je překvapivě Maďarsko. Nicméně ve Francii se výrobě ztučnělých jater věnuje zhruba 30 tisíc lidí a EU dokonce uznává foie gras vyrobené tradičním způsobem chovu v jihozápadní Francii za chráněné zeměpisné označení, něco jako máme například u nás u Olomouckých tvarůžků.
A co se z foie gras dá vlastně připravit k jídlu? Dají se připravit jak ve studených, tak i teplých pokrmech, pečou se, smaží se nebo se dají připravovat v sous vide. Rovněž oblíbené jsou paštiky z foie gras.
Při výrobě foie gras jsou ptáci krmeni s pomocí sondy zavedené do jejich žaludku. Tato sonda jim podává krmnou směs, která často obsahuje předvařenou kukuřici v nadměrném množství, přesahující jejich běžnou denní potřebu kalorií. Pro upřesnění – denně se do každého zvířete narve zhruba 1,8 kila kukuřice. To způsobuje, že játra ptáků jsou nucena zpracovávat velké množství energie, která proudí z jejich zažívacího traktu do jaterních tkání. Játra reagují na překrmování tím, že začnou degenerovat a nahrazovat svou jaterní tkáň tukem, což vede k jejich zvětšení a charakteristickému získání žlutorůžové barvy. Aby bylo dosaženo co nejvyšší účinnosti krmení, jsou ptáci často drženi v omezeném pohybu, což je samo o sobě kontroverzní a nejen ochránce zvířat tento způsob získávání oblíbené pochoutky pobuřuje. Dříve bylo navíc běžné, že se kachny zakopávaly do země a ven jim koukala jen hlava, dnes jsou zvířata „pouze“ přivazována. Zatímco zdravá normální játra by obsahovala zhruba pět procent tuku, tak ve foie gras ho je padesát. Není divu, že v mnoha zemích je tento kontroverzní pokrm zakázán. Foie gras například nenajdete na jídelníčku v Polsku, Finsku nebo Spojených státech. Produkce tučných jater je zakázána i například v Austrálii, Argentině, Dánsku, Itálii, Německu, Polsku nebo České republice. To ovšem nemění nic na tom, že si foie gras můžete například objednat na internetu a ne zrovna za levno. Na jednom e-shopu jsme například našli husí foie gras o váze 80 gramů za 355 korun. A například na Rohlíku si můžete objednat kachní ztučnělá játra v celku za zhruba 1500 korun za kilogram. Ta jsou samozřejmě dovezena z Maďarska. Ztučnělá játra z týraných zvířat budou vzbuzovat emoce pravděpodobně navždy. Na jedné straně tu máme skvělé jídlo s velkou tradicí a na té druhé straně nelidský přístup ke zvířatům.
Věděli jste, že existuje i veganská verze foie gras? Jedna španělská firma ji na trhu představila v roce 2022 a jde o rostlinnou alternativu vyrobenou z kešu ořechů, kokosového oleje a červené řepy.
Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/wiki/Foie_gras
https://www.britannica.com/topic/foie-gras
https://animalequality.org/blog/2022/02/08/what-is-foie-gras/
https://thefoiegras.co.uk/foie-gras/origins