9 pseudoitalských gastrozvěrstev

Když nemáte sýr, dejte tam eidam. Když nemáte klobásu, dejte tam uherák. Když nemáte ananas, dejte tam hroznový víno. Hříchy českých pizzerií známe všichni. Italské experimenty ale nekončí jen u kulatých pokrmů...
Obrázek uživatele Vaclav Rybar
Kulturní barbar, oktanový pozér, vrah masa a poživatelných potravin všeobecně.

1. Pizza s eidamem

pizza_melodie_bar www.melodie-bar.cz To je samozřejmě na další článek. Česká pizza je zvěrstvo samo o sobě a babicovským ajdamem to jenom začíná. Ale hlavně že zákazníkům chutná...  

2. Pizza chleba s bylinkovým máslem

chleba_autenticaliberec www.autenticaliberec.cz Couvért ve většině rádoby italských restaurací. V Itálii nic takového neznají, protože neobírají zákazníky proti jejich vůli. Nejpodobnější je asi bruschetta v rámci předkrmu, která je na první pohled z čerstvých rajčat a ne z mixu pažitky a pomazánkového másla.  

3. Špagety s masovými koulemi

meatballs_gourmetcom www.gourmet.com Pro Itala zásadní přešlap, protože jde o dvě různá jídla. Masové koule a těstoviny se nikdy nemíchají. Maximálně můžete udělat masové koule v omáčce a tu pak použít k těstovinám. Koule samotné se ale servírují zvlášť jako samostatné jídlo, většinou se salátem či zeleninou.  

4. Parmezán ke všemu

parmesan_tutor2unet www.tutor2u.net Plná mistička parmezánu by se měla v restauraci servírovat jen k odpovídajícím jídlům (převážně těstoviny). Rozhodně byste si neměli posypávat třeba ryby. Číšník, který vám – byť na vaše výslovné přání – k mořským plodům přinese parmezán by měl dostat od kuchaře pořádnou nakládačku.  

5. Autentický Caesar salát

caesar_dairygoodness_ca www.dairygoodness.ca Někteří lidé mají pocit, že když je salát pojmenovaný po římské ikoně, logicky musel vzniknout v Římě. Otravují tak osazenstvo restaurací v italské metropoli a snaží se z nich dostat autentický recept. Dočkají se však jen nechápavých výrazů. Tenhle salát totiž vzniknul v USA.  

6. Boloňské špagety

bologna_taste_com_au www.taste.com.au Boloňská omáčka samozřejmě existuje. Ale Ital by ji nikdy nelil na špagety. Patří totiž na úplně jiné těstoviny: tagliatelle, pappardelle nebo cappelletti. Proč? Protože Italové mají rozum a moc dobře vědí, že smíchání téhle omáčky s dlouhými špagetami hrozí tak akorát zaprasením všech strávníků.  

7. Fettuccine Alfredo

alfredo_cookingclassy_com www.cookingclassy.com Obskurní recept, který je v Itálii znám pouze jako nouzovka. Uklohnit tuhle omáčku doma se dovoluje pouze v následujících případech – je vám hodně blbě (omáčka uklidňuje žaludek), máte v ledničce jen pár surovin a chcete si hrát na Babicu. Ale v restauraci? Radši jděte jinam.  

8. Těstoviny s kuřetem

kure_recipesnobs_wordpress_com recipesnobs.wordpress.com Těstoviny jsou jídlo, ne příloha. Kuře je maso, nikoliv příloha. Těstoviny a maso nejdou dohromady. V žádném italském receptu, takže ty vaše zaručeně italské těstoviny se sýrem a kuřetem jsou jen další pseudoexperiment.  

9. Pesto jinde než na těstovinách

pesto_foodformyfamily_com www.foodformyfamily.com Autentická italská kuchyně dává pesto jen do těstovin. Obalovat v něm maso, mazat ho na chleba nebo s ní dochucovat saláty prostě není dovoleno. Rozhodně ne někde, kde si hrají na vysokou gastronomii (ceníkově i jinak).  

Komentáře