fb pixel 6 tuzemských ryb, které jsou mnohem chutnější než protěžovaný kapr – G.cz
Vyhledávání

6 tuzemských ryb, které jsou mnohem chutnější než protěžovaný kapr

Ne nadarmo se mezi zasvěcenými říká, že kapr je debil. V podstatě je to úplně obyčejná ryba. Co se týká kvality masa, tak nenadchne, ale ani neurazí. Takový průměr.

Dominik Landsman
Dominik Landsman 12.10.2016, 08:00

Jelikož je po něm ale stále velká poptávka, jak mezi spotřebiteli, tak i sportovními rybáři, chová se ve velkém a z toho pramení jeho zahlcení trhem. Nalejme si čistého vína. Jakýkoliv čerstvý kapr je stokrát lepší než přemražené (několikrát) mořské ryby a to nemluvě o paskvilu jménem pangas, nicméně to neznamená, že si nemůžeme pochutnat na lepších rybách.

1. Candát obecný

To je úplný vrchol. Nic lepšího (co se týče ryb) si v Čechách ani dát nemůžete. Čerstvý candát se kvalitou i chutí masa přibližuje čerstvému lososovi. U nás si ale čerstvého lososa nedáte. Lososi tu nežijí (pár zoufalců plave v Labi v rámci záchranného programu Návrat lososů), takže se musí dovážet. Dovezená ryba se rovná automaticky přemražená ryba, protože to prostě jinak nejde. No, a jakmile nějakou rybu přemrazíte, tak kvalita masa jde automaticky dolů.

Jako takhle. Ve většině restaurací vám naservírují beztak zmraženého candáta, takže tolik ke kulinářskému vrcholu. Nicméně candáta můžete získat na výlovech, na sádkách anebo od rybářů. Ostatně, pokud máte někde v okolí rybáře, tak ryby od něho budou vždy nejlepší, neb jsou to ulovené ryby divoké.

2. Pstruh obecný potoční

Koupili jste si v Albertu čerstvého pstruha, hodili ho na máslo a teď si jakože čvachtáte, jaká to je pecka? Vězte, že to žádná výhra není. Na sto procent jste si koupili pstruha duhového. To je americký ekvivalent našeho pstruha potočního. Nicméně tento pstruh duhový je chován ve velkém v nádržích, krmen granulemi a bůhví čím ještě, aby rychle rostl, takže ve výsledku je to vlastně takový kapr. A jak již bylo řečeno, kapr je debil.

Takže gastronomicky žádný šlágr.

Jo, to takový pstruh potoční, to je jiná. Tuzemský původní salmonoid se ve volné přírodě živí vodními živočichy či hmyzem (tedy ne žádnými granulemi) a jeho maso je stokrát lepší než ten uměle živený pstruh duhový. Akorát bohužel k pstruhovi potočnímu se nerybář dostane jen těžko. Na výlovech rybníků ho nenajdete (jak již název napovídá, tak pstruh potoční žije v potocích a říčkách) a na sádkách opravdu velmi výjimečně. Takže jedině si sehnat osobního rybáře, sám se stát rybářem anebo se vydat pytlačit na chalupě na potok. Ono ulovit pstruha do ruky je poměrně jednoduché. V tomto ohledu je to nejlehčeji ulovitelná ryba. Zatímco jiné druhy ryb při vyplašení prostě odplavou, pstruh se schová pod nejbližší kámen. A pak už stačí si pro něj pod tento kámen sáhnout a je váš.

3. Sumec velký

Tato naše největší tuzemská ryba může teoreticky dorůst i tří metrů a dosáhnout váhy přes sto kilo. Obecně se má za to, že sumec přes dva metry je už jakože hodně velký a těžko budete hledat v okolí většího.

Je to ryba dravá, která se živí rybami, drobnými živočichy nebo Jakubem Vágnerem. Ostatně dravé ryby bývají vždy kulinářsky zajímavější než ryby nedravé.

Sumec je ideální adept na uzení, neb maso bývá tučnější. Dá se sehnat při výlovech.

4. Štika obecná

Ze všech výše jmenovaných určitě nejslabší, ale pořád lepší než kapr. Vhodná na pečení do trouby jenom se solí a citronem. Je to ryba dravá a lze ji splašit na výlovech nebo na sádkách.

5. Okoun říční

Další dravá ryba. Je to příbuzný candáta, takže jeho maso je podobné. Ne sice tak dokonalé, jako u candáta, ale hodně podobné. Okouni dosahují mnohem menší velikosti než candát, takže pro nasycení početnější rodiny, je třeba určitě více než jeden kus.

Lze sehnat při výlovech. Ostatně si je často můžete sesbírat zadarmo po výlovu v odtokovém kanálku, kde zůstanou přehlédnuti rybáři pro svou malou velikost. Zde nalezené kusy budou opravdu dlaňové velikosti, ale zase lepší než drátem do oka.

6. Lín obecný

Naše jediná zlatá rybka. A když mluvím o zlaté rybce, tak myslím opravdu zlatou. Ne toho přihřátého oranžového a přešlechtěného koi kapra, co mají pošuci v zahradním jezírku a dělají, jakou tam nemají přírodu.

Lín obecný je v našem výčtu jediná nedravá ryba. Je to ryba kaprovitá a co do chuti se dá s kaprem srovnávat. Podle mě je ale lepší. Jemnější a míň smrdí bahnem.

Lín obecný je ideální ryba na to, hodit ho na pánev jenom s kmínem a solí. Není třeba nic vymýšlet.

A TADY se můžete podívat, na jaké ryby nejčastěji narazíte při výlovu rybníka.

Podobné články

Doporučujeme

Další články