4 jahodové recepty pro malé i velké

Červen - poslední měsíc školy čas jahodových knedlíků. Pamatujete si babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu?

Obrázek uživatele Nikola Nadvornikova
Nejmladší redaktorka g.cz

Jahodový cheesecake


Suroviny:
- 125 g rozpuštěného másla
- 200 g Bebe sušenek
- 6 plátku želatiny
- 400 ml 31 % smetany
- 80 g cukru (moučka/krupice)
- 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie
- 300 ml jahodového sirupu


125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojíme dohromady a upěchujeme na dno dortové formy. Namočíme 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejeme si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložíme želatinu. Tuto směs dále nezahříváme. Ušleháme 400 ml 31 % smetany s 80 g cukru a 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie a smícháme s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs necháme ztuhnout. Pak nalijeme do dortové formy na upěchované Bebe sušenky. Zahřejeme dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpustíme 1 plátek želatiny, a po chvíli stydnutí přelijeme na vršek cheesecaku. Hotový dort dáme ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8 - 12 hodin. Poté můžeme cheesecake vyjmout z dortové formy.



Jahodový sirup (pro přípravu domácí limonády)
Po zalití perlivou/neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty nebo meduňky získáme domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.

Suroviny:
- jahody (čerstvé/mražené)
- cukr (můžeme použít i třtinový)
- voda


Tyto suroviny spolu vaříme v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a POMALU vařit. Poté necháme vzniklý sirup zchladnout. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.

Jahodový nanuk


Suroviny:
- 1 kg jahod (čerstvých/mražených)
- 200 g cukru
- 250 ml převařené vody


Ovoce (pokud použijeme mražené, necháme ho trochu povolit) smícháme s cukrem a povařenou vodou, rozmixujeme. Nalijeme do formiček na nanuky, přidáme dřívka. Ta zastrčíme dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se nám pak nanuky lépe vyndavaly z formy, a dáme zmrazit.


Jahodové knedlíky


Suroviny na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod):
- 250 g tučného tvarohu
- cca 100 - 120 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli


Všechny ingredience smícháme a vzniklé těsto necháme chvíli odležet, ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balíme po jedné jahody. Vaříme v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijeme rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.

Recepty z pražské rodinné kavárny Králík v rádiu.

Komentáře