1. Tenhle lahodný nápoj je pojmenovaný podle mexického městečka Tequila
www.winetime.ua
2. Na výrobu jednoho litru tequily je potřeba sedm kilogramů rostliny agáve
www.tequilasource.com
3. Slovo agáve pochází z řečtiny a znamená "obdivuhodný"
tequilasource.com
4. Agáve je zralé mezi sedmým a desátým rokem života
www.realfoodtraveler.com
5. Listy podobné ananasu se ořežou, a do palírny jde jen hlava rostliny
www.tequilasource.com
6. Bílá/stříbrná tequila je ta, která vyjde z destilačních kotlů. Ta se už dá pít, ale...
www.nsmb.com
7. ...když se nechá uzrát v dubových sudech dva měsíce, říká se jí reposado - uleželá. A to už je trochu o něčem jiném
8. Po dvanácti měsících se z ní stává aňejo - vyzrálá. A je rozdíl mezi zlatou tequilou a "zlatou" tequilou. Do té falešné si přidává karamel, nezískává tedy barvu v dubovém sudu.
www.biologyoftechnology.com
9. Pokud pálenka není vyrobena minimálně z 51% šťávy z modré agáve, pak se nazývá mezcal a ne tequila
www.ianchadwick.com
10. Indiánům sloužil nápoj z agáve k rituálním účelům, pít ho mohli jen kněží
www.biologyoftechnology.com
11. Nejstarší továrna na tequilu byla založena v roce 1758 podnikatelem Jose Cuervem
marketsmedia.com
12. Ještě v polovině minulého století měla většina tequily obsah 45 až 48 stupňů, dnes už je to jen kolem 38
13. Starousedlíci z Tequily vám potvrdí, že pít se má jen tequila označená "100% z agáve aňejo". Nechlazená. Nemíchaná. Mexičané si rozhodně neolizují ruku se solí.