fb pixel Smaženice už vám leze i ušima? 6 houbových receptů, na kterých si pošmáknete – G.cz
Vyhledávání

Smaženice už vám leze i ušima? 6 houbových receptů, na kterých si pošmáknete

Tradiční i velmi netradiční houbové recepty v doprovodu snových fotek hub. Co víc si může vášnivý houbař přát?

Elsa K.
Elsa K. 27.9.2014, 20:00

Pochopitelně plný košík. Houby ještě pořád rostou. A těch roztodivných barev, tvarů a druhů. Hřiby jsou nuda. Každá houba je sice jedlá minimálně jednou, ale pokud si nejste jistí, raději si třeba vezměte s sebou jednu plodnici, kterou zkonzultujte s vševědoucím Googlem a příště bude váš repertoár hned bohatší a barevnější. Přejeme dobrý "lov" a dobrou chuť!  

1. Krkonošský hubník

daler-ru daler.ru Připravte si 4 vejce, 2 - 3 hrnky sušených hub (můžete ale použít i čerstvé nebo, pokud máte radši pikantnější chuť, naložené), 1 - 2 cibule, 5 housek, šálek mléka, 5 stroužků česneku, sádlo, pepř a sůl.

Sušené houby povařte v osolené vodě, sceďte, cibuli nakrájejte na jemno, česnek prolisujte. Housky nakrájené na kostičky vložte do misky, zalijte mlékem, které by se do nich mělo pořádně vsáknout. Přidejte k nim vychladlé houby, česnek a cibuli. Důkladně promíchejte, zalijte rozmíchanými vejci, osolte a opepřete. Pokud se vám směs bude zdát příliš řídká, můžete ji zahustit strouhankou nebo krupicí. Pro chuť můžete přidat i majoránku.

Pekáček vytřete sádlem nebo jiným tukem a naplňte ho houbovou směsí. A pak upečte v předehřáté troubě do zlatova. Pokud dáte navrch ještě pár hoblinek sádla nebo másla, bude hubník vláčnější.

lakovka-boredpanda-com Lakovka ametystová skvěle vypadá a chutná naložená. Zdroj: boredpanda.com  

2. Plněné masáky

mariazmagdaly-wordpress-com Mochomůrku růžovku, lidově zvanou masák, spolehlivě poznáme jednak podle toho, že nevyrůstá z kalichu, ale především podle prstence, který je podélně rýhovaný. Specifická je i narůžovělá barva na lomu houby, ale v podstatě i na první pohled. Zdroj: mariazmagdaly.wordpress.com   Budete potřebovat mladé mochomůrky růžovky neboli masáky, 1/2 kila mletého masa, 6 stroužků česneku, 1 vejce, 2 cibule, kousek špeku, 1 malou feferonku, kmín, pepř, sůl, majoránku a sádlo. Houby očistíme, třeně (nohy) nakrájíme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou a utřeným nebo rozmačkaným česnekem, nakrájenými třeni a vejcem. Směsí naplníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč vymaštěný sádlem. Posolíme, popepříme, pokmínujeme a lehce podlijeme vodou. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů cca 15 až 20 minut. Ideální je posypat je těsně před koncem pečení nastrouhaným sýrem.    šnek boredpanda.com, foto: Vyacheslav Mishchenko  

3. Palačinkový houbový dort

shootfirsteatlater-com shootfirsteatlater.compalačinky Tohle by nás nikdy nenapadlo, ale nevypadá to úplně marně. Recept naleznete ZDE.  

 4. Houbový "kaviár"

žába2 "Žabí stehýnka" z hub by asi neklapla. Zdroj: boredpanda.com, foto: Vyacheslav Mishchenko   Přichystejte si 500 gramů čerstvých hub, 2 cibule, 3 stroužky česneku, citron, pepř, sůl, 2 lžíce oleje a pažitku. Houby pokrájejte nadrobno a opečte na rozpáleném tuku. Zvlášť nechte zesklovatět cibuli, přidejte ji k houbám a společně duste, dokud houby nezměknou. Vychladlé je pak i s cibulí umelte. Ochuťte utřeným česnekem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a sekanou pažitkou. Podávejte jako pomazánku na bagetce nebo chlebu.   pavouk boredpanda.com, foto: Vyacheslav Mishchenko  

5. Ryzce na divoko

receptyonline-cz receptyonline.cz   Pokud nechcete ryzce - jedny z nejchutnějších hub - nakládat nebo je jenom tak osmahnout na sádle, zkuste tenhle recept. Prošmejděte lesní cesty, kde se ryzce v trávě často schovávají. Budete potřebovat minimálně 8 větších nebo víc menších kousků, kořenovou zeleninu, 1 větší cibuli, 4 dkg slaniny, sůl, bobkový list, nové koření, pepř, smetanu, hladkou mouku a ocet. Očištěné ryzce překrojíme a s nastrouhanou zeleninou, kořením a nadrobno pokrájenou cibulí opečeme na slanině nakrájené na kostičky. Podlijeme horkou vodou a pomalu dusíme. Měkké houby během dušení vyndáme. Přidáme smetanu a povaříme na hladkou omáčku. Do hotové omáčky vrátíme ryzce. Podáváme s houbovým knedlíkem.   hříbek Hříbků už moc nenajdete. Ale zase - jak kde. Zdroj: boredpanda.com, foto: Vyacheslav Mishchenko  

6. Houbový "tatarák"

ireceptar-cz ireceptar.cz Potřebujete směs 4 druhů hub - lišek, suchohříbků, babek, růžovek nebo třeba holubinek atd., cibuli, drcený kmín, sůl, pepř, koření na steak, sladkou papriku, chilli omáčku s česnekem, sojovku, worchestrovou omáčku a vajíčko. Jednu středně velkou cibuli nakrájíme najemno, polovinu z ní necháme na oleji zesklovatět, přidáme houby (přibližně půl kila směsi) nakrájené nadrobno. Cca 20 minut dusíme, podléváme vodou a často mícháme. Těsně před odpařením vody přidáme vejce a prudce mícháme. Ale ne do úplného ztuhnutí. Poté přidáme zbývající ingredience a druhou půlku cibule. Druhou variantou je vmíchání syrového vejce (respektive pouze žloutku) jako u klasického tataráku až do hotového "tataráku". Kořeňte dle svých vlastních preferencí a chuti. Podáváme klasicky na očesnekované topince. bedla-boredpanda-com boredpanda.com   A malé upozornění na závěr: Pokud chodíte na houby do Brd, vyrážejte buďto dopoledne, nebo si až do 30. listopadu najděte jiný revír. Myslivci by si vás mohli splést s jelenem a nekompromisně vás sejmout. Právě kvůli lovu jelení a další spárkaté zvěře je v době od 16 odpolední do 9 hodiny ranní až do konce listopadu vstup do Brd zakázán.
TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články