fb pixel Na talíři závadné polské maso nepoznáte: Odebíraly ho i luxusní pražské restaurace – G.cz
Vyhledávání

Na talíři závadné polské maso nepoznáte: Odebíraly ho i luxusní pražské restaurace

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Od našich polských sousedů k nám připutovalo přibližně 300 kilogramů hovězího masa z problematických jatek v Mazovském vojvodství. Téměř polovina závadného masa se pak dostala ke spotřebitelům. Jelikož běžný člověk nepozná, jestli biftek na jeho talíři nepochází z nemocné krávy, obrátili jsme se s dotazem na Státní veterinární správu, jak moc je toto maso závadné a zda je možné ho poznat.

Václav Roman
Václav Roman 6.2.2019, 10:57

Dejte pozor, co kupujete

Poté, co maso projde rukama kuchaře a tepelnou úpravou, už toho moc o zdraví poraženého kusu zjistit nedokážeme. Musíme věřit, že provozovatel podniku dbá hygienických zásad, od jejichž porušování jej kromě toho, že je to neetické, odrazují vysoké pokuty.

Při nákupu v obchodě jsou naše šance na odhalení problematického masa mnohem větší. Nezabere to dlouhou dobu a víme, jestli daný artikl hodíme do košíku nebo raději vrátíme zpátky do regálu. Zcela zásadní je vždy datum spotřeby. Z obalu je možné vyčíst i zemi původu, tuzemské maso má na začátku své identifikační značky uvedena písmena CZ. Právě nákup masa z Česka doporučuje v těchto dnech ministr zemědělství Miroslav Toman. Důvod je prostý, když budete kupovat maso z tuzemských chovů, vyhnete se riziku, že koupíte závadné maso z Polska.

Podle Státní veterinární správy (SVS) se na naše území dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu. "Z těch 300 kilogramů bylo 135 kilogramů prodáno konečným spotřebitelům, buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako pokrm v restauraci,“ uvedl pro g.cz Petr Majer ze SVS. Dle jeho slov žádné z doposud provedených vyšetření neprokázalo nebezpečnost masa pro zdraví lidí. Spotřebitelé se tak nemají obávat, ani pokud toto maso zakoupili.

Přesto je dobré se mít na pozoru. Proto nás zajímalo, jak je možné maso z problematických jatek poznat. Dozvěděli jsme se, že identifikační číslo provozovatele jatek je PL 14160202 WE. "Toto číslo může, ale nemusí být uvedeno na štítku na baleném mase. Provozovatel se může rozhodnout, že pro označování hovězího masa použije systém šarží,“ uvádí dále Majer. Šarže může být tvořena masem ze zvířat poražených až na třech jatkách.

Státní veterinární správa uvádí, že ke stahování z trhu se přistoupilo v rámci předběžné opatrnosti. "Vzhledem k absenci veterinárního vyšetření zvířat před porážkou a jejich masa a orgánů po porážce nelze vyloučit všechna rizika,“ uvedl Majer. Testy zatím problém neukázaly, jelikož nebyly nalezeny zbytky léčiv. Více moudřejší budeme, až budou hotové testy na salmonelu.

Maso odebíraly i luxusní restaurace

Ministr Toman dnes na sněmovním zemědělském výboru prohlásil, že zmiňované maso neskončilo v levných vývařovnách, ale v lepších pražských restauracích. "Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci," sdělil poslancům Toman. Konkrétní názvy podniků však neprozradil. Pokud by byly ve vzorcích nalezeny zbytky léčiv, byly by podle Tomana na řadě mimořádná veterinární opatření.

A zde si můžete přečíst, jaký zvrácený a protizákonný systém odměňování existoval ve finanční správě.

Podobné články

Doporučujeme

Další články