fb pixel 10 umělecky naservírovaných jídel – G.cz
Vyhledávání

10 umělecky naservírovaných jídel

Zatímco vy dnes zasednete k řízku s bramborem, svíčkové nebo kázetvéčku, kalifornská umělkyně Hannah Rothstein pojala oběd množstevně sice skroměji, ale obsahově ve více plánech, než je pouhé uspokojení útrob – jako oslavu významných umělců. Jak by asi stolovali oni, kdyby byl talíř jejich plátno?

Václav Rybář
Václav Rybář 7.11.2015, 11:50

1. Piet Mondrian

Piet+Mondrian www.hrothstein.com Nizozemský malíř a vůdčí osobnost neoplasticismu. Jeho abstraktní malby využil v šedesátých letech Yves Saint-Lauren jako vzory pro svoje modely.

2. Jackson Pollock

Jackson+Pollock+Thanksgiving www.hrothstein.com Jeden z nejslavnějších amerických malířů a zástupce abstraktního expresionismu. Jeho obrazy jsou identifikovatelné na první pohled. Tohle jídlo lze identifikovat jen těžko.

3. René Magritte

Magritte+Thanksgiving www.hrothstein.com Belgický surrealista, který se rychle proslavil i ve Francii. Kritika jeho dílo ocenila až na sklonku jeho života. Magrittovy malby se vzpírají tomu, aby byly odrazem skutečnosti. Stejně jako tenhle krocan.

4. Vincent Van Gogh

Vincent+Van+Gogh+Thanksgiving www.hrothstein.com Nejslavnější nizozemský malíř byl za svého života známý jen kvůli historce s uchem. Po jeho smrti se ale stovky jeho maleb dočkaly uznání a dnes patří k nejdražším na světě. Jídlo podobný osud postihnout nemůže. Buď chutná, nebo jde navždy do koše.

5. Mark Rothko

Mark+Rothko www.hrothstein.com Expresionista lotyšského původu původně studoval na elitním Yale, ale nakonec ho začalo vábit umění, takže jednu z nejuznávanějších škol opustil a šel studovat malování. Dneska je v Lotyšsku na známkách a jeho obraz, jehož jedlou variaci vidíte na fotce, se v roce 2012 prodal za necelé dvě miliardy korun.

6. Georges Seurat

Georges+Seurat+Thanksgiving www.hrothstein.com Rodilý Pařížan a zakladatel neoimpresionismu. Jak pochopíte z obrázku, jeho nejslavnější technikou bylo skládání obrazů z jednotlivých bodů. Alespoň při jídle nepotřebujete nůž.

7. Julian Schnabel

Julian+Schnabel+Thanksgiving www.hrothstein.com Úspěšný newyorský malíř a momentálně i úspěšný režisér. Jeho obrazy se rády propadají do chaosu, ale jejich prodejem získal dost peněz na to, aby mohl zprodukovat první filmy. Dnes je držitelem dvou Zlatých glóbů a sem tam něco črtne.

8. Andy Warhol

Andy+Warhol+Thanksgiving www.hrothstein.com Popsat na dvou řádcích Andyho Warhola? Tak to hodně štěstí. Jeho pop artové čtvrtinky jsou na talíři imitovány za pomoci všech dostupných surovin. Jestli to tam nevidíte, tak nemáte pro umění ten správný cit. Alespoň tak mi to kdysi ve škole vysvětlovali.

9. Cindy Sherman

Cindy+Sherman+Thanksgiving www.hrothstein.com Americká fotografka Cindy Sherman kdysi pochopila, že nejlepším subjektem je ona sama. Začala tvořit konceptuální autoportréty a to z ní udělalo ikonu. I proto tu místo talíře autorka používá svůj vlastní obličej. Dobrou chuť.

10. Pablo Picasso

Pablo+Picasso+Thanksgiving www.hrothstein.com Z kulatého talíře uděláte kubismus jenom pomocí kladiva. Pablo by určitě byl na podobnou večeři hrdý, i když v jeho rodném Španělsku by se pravděpodobně servírovaly trochu jiné suroviny. Tak hlavně se při tom jídle nepořežte a zkuste si někdy zajít do galerie (nikoliv nákupní). Umění je tam nejedlé, ale přesto občas k sežrání.

A co takhle umělecky zpracované hamburgery?

Podobné články

Doporučujeme

Další články