fb pixel 13 věcí, které jste nevěděli o tequile – G.cz
Vyhledávání

13 věcí, které jste nevěděli o tequile

Na takové to barové machrování.

Nikol von Rakonitz
Nikol von Rakonitz 13.4.2014, 12:22

1. Tenhle lahodný nápoj je pojmenovaný podle mexického městečka Tequila

tequila_city_(1) www.winetime.ua  

2. Na výrobu jednoho litru tequily je potřeba sedm kilogramů rostliny agáve

blue-agave-arandas_3226_r2 www.tequilasource.com  

3. Slovo agáve pochází z řečtiny a znamená "obdivuhodný"

agave-jimador_1227_r2 tequilasource.com  

4. Agáve je zralé mezi sedmým a desátým rokem života

Los-Altos-@-2100-meters-@PR-firm-798x536 www.realfoodtraveler.com  

5. Listy podobné ananasu se ořežou, a do palírny jde jen hlava rostliny

jimador-tres-mujeres_361_r2 www.tequilasource.com  

6. Bílá/stříbrná tequila je ta, která vyjde z destilačních kotlů. Ta se už dá pít, ale...

20 www.nsmb.com  

7. ...když se nechá uzrát v dubových sudech dva měsíce, říká se jí reposado - uleželá. A to už je trochu o něčem jiném

450px-Tequila-barrel  

8. Po dvanácti měsících se z ní stává aňejo - vyzrálá. A je rozdíl mezi zlatou tequilou a "zlatou" tequilou. Do té falešné si přidává karamel, nezískává tedy barvu v dubovém sudu.

tequila www.biologyoftechnology.com  

9. Pokud pálenka není vyrobena minimálně z 51% šťávy z modré agáve, pak se nazývá mezcal a ne tequila

scorpion_mezcal_01 www.ianchadwick.com  

10. Indiánům sloužil nápoj z agáve k rituálním účelům, pít ho mohli jen kněží

284656-tequilas-history-tequila-mexico www.biologyoftechnology.com  

 11. Nejstarší továrna na tequilu byla založena v roce 1758 podnikatelem Jose Cuervem

il_fullxfull.286368000 marketsmedia.com  

12. Ještě v polovině minulého století měla většina tequily obsah 45 až 48 stupňů, dnes už je to jen kolem 38

tequila_long2    

13. Starousedlíci z Tequily vám potvrdí, že pít se má jen tequila označená "100% z agáve aňejo". Nechlazená. Nemíchaná. Mexičané si rozhodně neolizují ruku se solí.

tequila2_20121020-144955 www.diffordsguide.com

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články