fb pixel Zapamatujte si tuto adresu: Pivnice Pípa, Dlouhá 14, Praha 1. Bude se vám hodit – G.cz
Vyhledávání

Zapamatujte si tuto adresu: Pivnice Pípa, Dlouhá 14, Praha 1. Bude se vám hodit

Brzy budete moci pít pivo od sládka, jehož tvář budete znát, a jíst párky z prasat, která nejsou z velkochovu.

Pavel Vondráček
Pavel Vondráček 2.11.2015, 11:28

Tento článek pojednává o tržnici v pražské Dlouhé 14 a její pivnici Pípa, která se otevře v druhé polovině listopadu. Jasně, můžete říct, že tenhle článek je prostě reklama, a taky že ano. Sám mám v Tržnici Dlouhá 14 podíl, takže se klidně přiznám, že si tady reklamu dělám. Jenže vím, o čem píšu.

Pivní příběhy

Moje maturitní otázka byla Výroba piva, v pivovarech jsem na různých brigádách strávil téměř rok a za těch 20 let, co pracuji v médiích, jsem navštívil a vypil stovky piv v desítkách pivovarů. Z piva se prostě stal můj koníček. Nikoliv ale jen v konzumaci, ale i v hledání souvislostí a příběhů točících se nejen ve sklenici, ale i ve skutečnosti. Tak jako někdo nedokáže pozřít jídlo, které není bio nebo tzv. farmářské, zjistil jsem, že i já mám problém. Problém pít pivo, které je anonymní. Prostě mi více chutná, když vím, kdo ho vaří, z jaké krajiny pochází voda, odkud sládek bere slad a chmel. Mám větší požitek, když pivovar osobně navštívím, projdu jej celý, ochutnám produkci a vyberu druh piva, který mi sedne.

Možná se vám to zdá absurdní, ale je to jako s vínem: taky jste rádi, když víte, kde hrozny uzrály, na jaké půdě je vinohrad vysázen, jak staré jsou jeho sklepy atd. S pivem je to podobné a možná ještě dobrodružnější. A znovu, možná je to klišé, ale na mne mnohem lépe působí, když znám historii kraje, jemný mechanismus přírody, v níž pramení voda na pivo, když poznám kulturní zajímavosti okolí.

Například za minulý týden jsem navštívil pivovar Chodovar a hned vedle v parku objevil hliněnou homoli osázenou židovskými náhrobky - byl to jeden z nejfantastičtějších vizuálních zážitků. Popojel jsem do Lokte, do nádherného historického města, s malým pivovarem Svatý Florián. Když poznáte, že majitelé jsou rozumní lidé, vzdělaní v historii, obdivovatelé starého císařského Rakouska, tak jejich pivo tak nějak do hrdla teče lépe. Stejně tak máte radost, když ochutnáte nakuřované pivo ze zámeckého pivovaru Chýše, které se etiketou vrací do doby starého mocnářství, a při jeho pití spatříte naproti sedět slavného žokeje Váňu. Nebo když po vypouštění malých lososů do čisté vody říčky Kamenice usednete ve varně pivovaru Falkenštejn v Krásné Lípě a zjistíte, že sládek vaří ze stejné vody. Nebo když se ocitnete v kouzelném okolí městečka Potštejn a pořádně se propijete na místě produkcí pivovaru Clock. Nebo když jen tak bloumáte krajinou pod Jizerskými horami a narazíte na zcela nový pivovar Rezek v obci Zásada u Jablonce a pořád nechápete, proč na etiketě jsou graficky znázorněné větrné turbulence. A pak zjistíte, že majitel je pilot.

Tyto pivní zážitky chceme v pivnici Pípa předat dál, hostům. Nechceme si je nechat pro sebe. Proto se budeme snažit ke každému pivu přidat i pár zajímavostí, nejen o jeho výrobě, ale i o místě a krajině, kde bylo uvařeno. Abyste měli možnost pít pivo s rodokmenem. Proto celý název pivnice: Pípa - Beer Story.

Pivo a jídlo

Nečekejte u nás, že se povezeme v pivnici Pípa na vlně odtučněných sýrů, párků ze separátů nebo paštik připravených z housky, sóji, soli a vody. Ne, k pivu prostě patří pořádné pivní jídlo. Ano, budeme se snažit párovat pivo s jídlem, spojovat chutě různých druhů piv například s různými druhy sýrů, ale jádro bude v masu. Za všechny klobásy, paštiky, nakládaná masa, za zvěřinu v aspiku ručíme. Našli jsme třeba malého bavorského řezníka Helmuta Schnurrera, který si vše vyrábí sám a v té nejvyšší kvalitě - chová vlastní prasata, poráží je, a pak z nich stvoří třeba dokonalou paštiku s chmelem.

Párovat se dá jídlo nejen chuťově, ale i místem původu. Když si dáte dobré bavorské pšeničné pivo a k tomu bavorskou klobásu z místního řeznictví, jsem přesvědčen, že výsledný zážitek je lepší a hlubší, než když si dáte anonymní pivo z anonymního pivovaru a k tomu anonymní polomaso v umělém střevu.

Dlouhá ulice, nové pražské zábavní centrum

Každé akční a nenudné město má svou barově jídelní zábavnou zónu. Ulici, čtvrť, náměstí, nábřeží, prostě místo, kde máte jistotu, že tam vždy najdete dost lidí, dost barů, hospod, dost restaurací, bister, vinic, pivnic. Mnichov má barový Schwabing, Vídeň tržnici Naschmarkt, Řím své pitoreskní Trastevere, Lisabon hučící Bairro Alto, Hamburk zábavný Reeperbahn, Ostrava svou Stodolní a třeba srbský Bělehrad opulentní masovou Skadarskou. Praha ale stále nemá svůj řádný "meeting point" v centru města. Má sice v létě fenomenální Náplavku, jistá subkultura se koncentruje kolem vršovické Krymské, stále funguje žižkovská Bořivojova ulice, dobře se rozjíždí Letná kolem Šmeralovy a Čechovy ulice, vznikají i další menší centra - to je právě typické pro Prahu, že místo jedné zábavní koncentrované čtvrti má několik lokálních.

V posledních letech se ale zdá, že roli zábavní jistoty přebírá Dlouhá ulice, 450 metrů dlouhá spojnice mezi turistickým vrcholem Prahy - Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí s především domorodci zalidněným Náměstím Republiky se svými obchodními domy Kotva a Palladium. Najdete v ní notoricky známé hospody, jako je Lokál, Mincovna, pivnici Prague Beer Muzeum, kluby Roxy, James Dean, mediálně neznámější a super kvalitní řeznictví Naše maso vedené mladým Kšánou, Divadlo v Dlouhé, restaurace, jako je Kalina, La Casa Argentina, umělecké galerie DSC nebo třeba Galerie Milan Knížák, kavárny NoD, kulturní centra, fastfoody atd. Dlouhá se navíc větví do menších uliček jako je Masná, Kozí, V Kolkovně se svými podniky, jako je Kozička, L’Fleur, nebo Tretter’s.

Food Story Dlouhá 14

Přesně před rokem na rohu Dlouhé a Masné vznikla Tržnice Dlouhá 14, koncept zahrnující potraviny, kavárnu, prodejnu zeleniny, vinotéku, rybárnu a bistro. Po zkušebním provozu se minulý týden Tržnice na dva týdny uzavřela a v polovině listopadu se otevře pod novým názvem Food Story Dlouhá 14.

Stačí vstoupit jedním vchodem a kromě nákupu potravin, delikates, ovoce a zeleniny budou mít hosté k dispozici bistro s otevřenou kuchyní, které bude nabízet mj. pokrmy italské, španělské nebo francouzské kuchyně. Návštěvníci si budou moci vybrat i ze snídaňových menu. Bistro doplní první salad bar v okolí s širokým výběrem čerstvých salátů nebo unikátní mozzarella bar, kam bude speciality z mozzarelly dodávat oblíbený nuselský Mozzarellart. Tapas a panini bar poslouží k rychlému obědu nebo jako občerstvení k posezení u vína v prostorách Food Story. K dispozici bude i kavárna, ve které se bude podávat skvělá káva od italské značky Saquella a pečivo od řemeslné pekárny Krusta.

Nejpodstatnější změnou ale bude již výše zmíněná proměna bývalé regálové vinotéky v pivotéku nazvonou lakonicky Pípa pro 90 hostů. Na čepu bude vždy 8 až 10 piv především z produkce malých českých lokálních pivovarů doplněných čepovaným pivem z Anglie, Irska, Německa a zvláště z Belgie. Na pivním lístku se v průběhu prvních měsíců objeví až 150 lahvových piv. Pivní lístek sestavuje charismatický Robert Demeter, pivní znalec, který působil ve známých pražských pivních restauracích, jako je Les Moules, Bruxx nebo T-Anker.

Otvíráme v druhé polovině listopadu, přijďte ochutnat.

Podobné články

Doporučujeme

Další články