fb pixel Zakousněte se! Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem – G.cz
Vyhledávání

Zakousněte se! Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem

Tak tenhle koláč není jen tak obyčejný koláč! Pochopíte, až ochutnáte....

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 21.5.2017, 10:00

Budete potřebovat:

Těsto
• 300 g brambor
• 600 g polohrubé mouky
• 2 vejce
• 1 kostka droždí (42 g)
• 1 lžíce cukru moučka
• 50 g Hery máslová příchuť
• 1 lžička soli

Náplň
• 1 – 2 hrnky nadrobno nasekaného medvědího česneku
• 150 g čedaru
• 1 šalotka
• 50 g Hery máslová příchuť

Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.
Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí. Tedy jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.
Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechejte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.
Nechejte kynout hodinu na teplém místě, pod utěrkou.
Ke konci kynutí si připravte náplň.
Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si Heru.
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěnou Herou. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdélník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu.
Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.
Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta.
Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.


Náš tip: Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Podobné články

Doporučujeme

Další články