Svět jsou bary. Kam vyrazit za těmi nejlepšími a co tam ochutnat?

Známý barman Jiří George Němec neustále zkouší něco nového. A to nejen v míchání drinků, ale i v osobním životě. Také proto se v Austrálii stal Barmanem roku.

Obrázek uživatele Dirk Diggler
It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious.

Jak se člověk stane barmanem? Neumím si představit, že je to povolání, které si člověk vysní v pubertě a rodiče ho v zálibě k alkoholu podporují.

To byste se divil. Hodně mých kolegů už třeba v pěti letech vědělo, že mixování drinků bude jejich budoucnost. Je ale pravda, že jejich rodiče například vedli restauraci nebo měli vinice či jinou výrobnu alkoholických nápojů. Já šel klasickou cestou – začal jsem studovat hotelovou školu. Nechtěl jsem ale sedět někde v hotelové kanceláři nebo na recepci, takže barman byla jasná volba. Začal jsem pracovat v koktejlových barech a pak odjel do Austrálie, kde jsem zůstal devět let.

Prožil jsem samozřejmě i neúspěchy, ale v roce 2004 jsem se stal australským barmanem roku. O tři roky později jsem otevřel vlastní podnik, který získal ocenění. To mne nabylo energií – být barmanem není jenom dřina do čtyř do rána. Viděl jsem, že lidi ocení kvalitní produkt a já jsem schopný jim ho nabídnout.

Proč jste v Austrálii nezůstal? Evidentně jste si tam vybudoval jméno...

Po devíti letech jsme si s tehdejší přítelkyní položili otázku: „Chceme ještě žít v Austrálii?“ Od toho, abychom se stali občany, nás dělil jeden rok. Váhali jsme, co dělat. A najednou přišla nabídka z Číny, ze Šanghaje. Takže jsme po ní skočili a vydali se do Asie. V Číně měla distributora Becherovka, která mi nabídla spolupráci. K českému tradičnímu likéru mám velký vztah, takže jsem kývl. Vymýšlet jsem nové koncepty, jak Becherovku v očích veřejnosti omladit. Třeba receptury koktejlů. A protože jsem díky tomu víc času trávil na přeletech z Číny do Česka, nakonec jsem se vrátil domů.

Je rozdíl, jak lidé vnímají Becherovku u nás a ve světě?

U nás byla Becherovka vždy. Je tu s námi už 210 let a od chvíle svého vzniku byla součástí barové nabídky v každé restauraci, hospodě či klubu. Lidé si ji vždycky mohli dát. Po sametové revoluci ale přišel ze západu boom nových alkoholických značek a Becherovka se tak trochu dostala do pozadí zájmu. Lidé chtěli přirozeně ochutnat něco nového, na tom není nic špatného. V zahraničí je to přesně naopak. Becherovka je pro ně krásnou značkou s tradicí, kterou obdivují. Češi si dnes opět začínají uvědomovat své tradice, vracejí se k nim. Jsme opět hrdí na svůj původ, chceme nakupovat na trzích českou zeleninu a ovoce, a do toho Becherovka skvěle zapadá.

Vaší hlavní pracovní náplní je vymýšlet nové koncepty koktejlů. Jak se to dělá?

Podíváte na složení konkrétního drinku a jednotlivými přísadami se snažíte vytáhnout jeho chuť.

Českým národním drinkem je beton. Bylo těžké vymyslet z Becherovky nové variace koktejlů, které by mu mohly konkurovat?

Beton funguje skvěle nejen v barech, ale i na festivalech. Proto jsem se rozhodl vymyslet takzvaný twist na Beton z dostupných ingrediencí, které by si mohli lidé či barmani koupit kdekoli v Česku. Vznikl tak Beton Redtone, kde je základ Becherovka a tonik s červeným vínem zakápnutý bezinkovou šťávou. Pak je naší další komoditou pivo. Takže jsem vymyslel twist na Beton s pivem Pretzel BB, kde spolu skvěle funguje Becherovka, tonik, pivo a pár kapek citronové šťávy.

Kam se vydat za nejlepšími bary?

Historicky jsou barovou Mekkou Londýn a New York. Tam všechno vzniklo. V posledních deseti patnácti letech ale koktejlová a barová kultura zažívá novou vlnu. Doporučil bych Singapur, má nejrozmanitější barovou scénu. Nejenže je mladá, ale vznikly tam koncepty, které se navzájem nekopírují. Interiérově, nabídkou, atmosférou…

Existuje v míchání koktejlů nějaký aktuální trend?

Rozhodně je to zelenina. Ovoce je tradiční, ale začaly se používat i mrkvové či řepové džusy. Lidé chtějí žít zdravě a to se odrazilo i v míchání alkoholických nápojů.

Liší se v míchaných nápojích ženy od mužů?

Ženy víc ocení vizuální stránku koktejlu.

Koktejly Jiřího George Němce můžete aktuálně ochutnat v Becher zóně na hradě Bezděz (1. – 2. září 2017).

A TADY si přečtěte o jedenácti nejbizarnějších alkoholických nápojích světa.

Komentáře