fb pixel Víte, kde se v Česku vyrábí nejlepší zmrzlina? Tohle je 8 cukráren, které nesmíte minout! – G.cz
Vyhledávání

Víte, kde se v Česku vyrábí nejlepší zmrzlina? Tohle je 8 cukráren, které nesmíte minout!

Zmrazené směsi všeho druhu jsou ideálním doplňkem letního jídelníčku. Vyhněte se gastropornu a užijte si ty nejlepší zmrzky v republice!

Veronika Kratochvílová
Veronika Kratochvílová 11.8.2015, 13:22

Historie zmrzliny je v podstatě nedohledatelná. Písemné záznamy ze starověkého Řecka ale jasně hovoří o tom, že někteří z tehdejších obyvatel jihu Balkánského poloostrova si rádi pochutnávali na sněhu ležícím na vrcholu posvátné hory Olymp. Sníh, který ochucovali různými příchutěmi, si oblíbil také Alexandr Veliký nebo lékař Hippokrates.

Později si na zmrazeném a ochuceném mléce pochutnával například benátský cestovatel Marco Polo, který jej do Benátek přivezl z Číny, ale i francouzský král Ludvík XIV. a anglický král Karel II.

První zmrzlinový strojek byl vyroben samozřejmě v Itálii a za jeho konstruktéra je považován Blasius Villafranca. A jelikož se nám zmrzlina za celou svou historii nepřejedla, můžeme si dnes ujíždět na nekonečné škále jejích druhů a příchutí!

My vám teď představíme ty nejlepší z české kotliny.

1. Ovocná v Tuchlovicích

Za zmrzkou do Tuchlovic se sjíždějí nejen Kladeňáci. Vyrábějí jí zhruba kolem 100 druhů a zakládají si na tom, že voda a prášek do jejich lahodné hmoty prostě nepatří. Takže se připravte na dávku pravého ovoce, smetany a jogurtu! Pokud by se vám se svým širokým výběrem netrefili do noty, jsou schopní a ochotní vyrobit zmrzlinu přímo dle vašeho přání.

2. Točená ze Štarnova

Obec Štarnov leží v podhůří Nízkého Jeseníku, zhruba 5 kilometrů od Šternbeka. Cukrárnu, kterou s láskou spravuje Michal Čouka, těžko přehlédnete. Už z dálky bývá obestavěna auty a koly. Kombinace jejich čokoládovo-tvarohové zmrzliny je totiž naprosto návyková. O tom, jaký druh mají zrovna na čepu, se dozvíte vždy z jejich webových stránek, kde navíc můžete přes webkameru sledovat i to, jak dlouho se na ní momentálně čeká.

3. Licibořická kozí

Kozí sýry a kozí mléko vaše chuťové pohárky už pravděpodobně nepřekvapí. Kozí zmrzlinou byste jim však mohli udělat čáru přes rozpočet! Zbyněk Štěpánek za tu svojí získal ocenění MLS Pardubického kraje. Přírodní oříšková, jahodová a vanilková zmrzlina je vyráběná bez sebemenšího dotyku konzervantů a chemických přísad.

4. Štáchlova tradiční

Manželé Štáchlovi prodávají svou zmrzlinu na Klatovském náměstí už bezmála 20 let! Jejich mléčné zmrzliny jsou opravdu z plnotučného mléka a ty ovocné pouze z ovoce, to všechno bez barviv a chemických dochucovadel. Jejich sortiment nyní čítá zhruba na 50 druhů a přizpůsobuje se sezónnímu ovoci i poptávce.

5. Nejlepší jihočeská

Když začala Marie Ilichová ve svých rodných Netolicích prodávat zmrzlinu, splnila si svůj dětský sen. Za 24 let její zmrzlinářské kariéry se malinká cukrárna s venkovským posezením proměnila jedno z jihočeských gurmánských zastavení. Nejoblíbenější příchutí je vanilková a čokoládová, ale na výběr jich je kolem 30 druhů.

6. Dobrá z Dobrotic

Libor Kratochvíla chtěl vytvořit zmrzlinu, o které se bude vyprávět v celém širokém okolí a ještě dál. Tak dlouho cizeloval recepturu, ptal se zákazníků a vychytával mouchy, až vznikla neodolatelná kombinace tradice a moderní technologie. V Dobroticích jsou v sezóně otevřená dvě okénka a v každém z nich se točí jiná kombinace. Základem je vždycky vanilková, která se míchá s jedním z dvaceti dalších druhů. Oblibě se těší hlavně tvarohová, borůvková nebo hrušková.

7. Netradiční strážecká

Vyhlášená zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem se zaměřuje na příchutě, které by vás ve spojení se zmrzlinou ani ve snu nenapadly. V sezóně tu nabízejí až 140 druhů najednou, přičemž ty nejbizarnější voní po masu nebo sýru. Že si to neumíte představit? My taky ne, a právě proto tam o víkendu vyrazíme!

8. Báječná chuchelská

V Praze máte hned několik možností, jak si zchladit jazyk. Od Ovocného Světozoru přes božskou Angelato až přes méně mainstreamové nabídky. Chuchelská zmrzlina Liza kombinuje tradiční italskou recepturu s netradičními ingrediencemi. Krémová smetanová zmrzlina s makadamovými ořechy, vanilková zmrzlina s levandulí, jogurtová s borůvkami a rakytníkem, smetanová s vlašskými ořechy a lučním medem nebo straciatella s mátou. To je jen zlomek toho, co můžete ze sortimentu Chuchelské zmrzliny Liza ochutnat!

A TADY máte 4 recepty na lahodné domácí zmrzliny.

Podobné články

Doporučujeme

Další články