Doufala jsem, že existenci tohoto kašpárka televizního odpadu budu moci ignorovat až do konce jeho dnů. Bohužel se vetřel přes všechny mé snahy i do mého života.
A to poté, co moje drahá babča po telefonu vyslovila jedno prokleté přání: "Chtěla jsem si koupit takovou kuchařku, Verunko. No jenže u nás je už vyprodaná. Určitě to znáš, ten pan Hruška z televize, ten ji napsal. Seženeš mi ji?"
No doháje.
Chvíli jsem doufala, že jí to rozmluvím. Nabízela jsem jí hromadu alternativ - Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Kluci v akci! Ale ona toužila jen po té zatracené obludě od Ládi Hrušky. V televizi se jí pár těch receptů moc líbilo, no a jak je už stará a špatně vidí, nestíhá si to napsat...
Jak mohu své drahé babče nevyhovět?! A přesto, jsem taková stvůra, abych té úžasné ženě, která mi o každé návštěvě vařila hromady skvělých jídel a laskomin, mohla dát kuchařku zhovadilostí a jednoduchého návodu, jak si přivodit břichabol, v delším měřítku rovnou rakovinu tlustého střeva? Je to obrovské dilema. Mnozí z vás to určitě také zažili.
receptyonline.cz
Kdopak teď asi právě nad mými řádky skřípe zuby a vztekle ryčí, že neoprávněně plivu na jejich národního hrdinu a gurmána? Na to ale ráda odseknu - jak se mnohokrát prokázalo: Když je něco levné neznamená to, že je to také zdravé. A Hruška není zrovna typ, který svými "rychlými gurmánskými experimenty" dává nejlepší příklad pro moderní životní styl. Spíš stravování našeho národa zmutoval do kekelu rozehřátého mikrovlnou troubou.
Kuchařku jsem prošla celou. Abych nebyla pouze vzteklý hater, přiznám, že je tam pár stran dobrých nápadů. Ale za svým názorem si budu stát dál. Hruška je jen reportér, co ke svým "gurmánským experimentům" přišel jako slepý k houslím. A také na ně tímto způsobem hraje. Proč jen Češi ve své posedlosti co nejvíce ušetřit na jídle raději nesledují Pohlreicha, který jim ve svém pořadu ukázal třeba i to, jak v několika různých způsobech zpracovat celé kuře do několika skvělých, chutných jídel pro celou rodinu? Proč podobně nesliníte u Herbáře, kde dvě sličné kůstky Rybová a Winterová dělají ZDRAVÁ a LEVNÁ JÍDLA?!
Tyhle dvě slečny jsou jedním z důvodů, proč je třeba koukat na Herbář. Hipsteři zaplesají a dvě sličné krasavice u plotny neurazí ani vaši drahou babču. Zdroj foto: www.vlasta.kafe.cz
Možná to potřebujete malinko připomenout. JSTE TO, CO JÍTE. Doslova. A tyhle recepty, které jsem vybrala z knihy kuchyňského hororu reportéra TV Nova Ládi Hrušky, o svých vděčných strávnících nemluví zrovna lichotivě. Jestli papkáte tyhle laskominky, jste čuňata, která by sežrala doslova všechno. Není umění uvařit co nejlevněji. Je umění uvařit DOBŘE. A uvařit si dobré, zdravé jídlo, není přístupné jen pro šlechtu a milionáře. Probuďte se.
1. Bramboráčky
Protože brambory jsou pro plebs moc drahé, v této ňamce žádné nejsou. Pouze tvrdý chleba, pomáčený ve vodě. Přidejte si tam ještě vejce, sůl, pepř, pořádně osmažit v náloži tuku, očesnekovat. Každý nemusí být fandou normálních bramboráků, ale tahle chlebová verze je už peklo. Ňamka pro žlučníkový záchvat jako stvořená.
2. Smažená tlačenka
youtube.com
Trojobalová tlačenka? Bžunda nápadíček, ňamka pro celou rodinu. Choresterolu a pravděpodobnosti výskytu rakoviny tlustého střeva chceme víc a víc. Tohle je prasárnička na úrovni výše uvedených "bramboráčků". Kdo má rád dobrou tlačenku, proberte se - ta lepší zrovna levná není a kazit si tu už tak krásně tučnou dobrotu smažením, no, geniální nápad...
3. Smažený sýr z hrnku
Smažák není zrovna dietní jídlo, ale chutě prostě nepřemůžeme. Je teda nutné malou prasárničku kazit ještě víc? Promiňte, ale mikrovlná trouba prostě není na vaření. V ní si své jídlo můžeme ohřát, nebo rozmrazit. Že se vám v ní roztaje sýr, no teda, to je sice velký pokrok techniky, ale tím že si ho neuděláte na pánvičce, nýbrž v mikrovlnce, jste si zrovna nepolepšili. Tohle je fakt čuňárna.
4. Bábovka do hrnku
Olej, mléko, prášek do pečiva, hladká mouka, pěkně ochuceno cukříkem a Grankem, to ohřát na cca tři minuty - je vám z té představy dobře? Tak si dejte do nosánku a užijte si super břichabol. Chcete péct? Naučte se to a doopravdy pečte, nic těžkého na tom není. Mikrovlnka na takovouto úpravu jídla prostě nestačí, ohřev v ní funguje jiným způsobem než v klasické troubě.
5. Polévka z taveného sýra
Zcela chápu, že toto je jídlo poslední záchrany u chudých studentů, kteří už nevědí samým hladem, co ze zbytků. Být taky přitom, když tuhle magořinu míchají, hrnec i s obsahem letí ještě horký do kontejneru. Prosím vás, je to jednoduché, každý má dnes internet. Najděte si krásné recepty např. od Kluků v akci, od těch dvou reklamních mistrů z Lidlu, nebo přehršel tipů na Recepty.cz. A ten mazací sejra, no, nechte ho děckám na ranní snídani, ať si maj co namazat na rohlík. Bude to fakt lepší.
6. Chipsy z kuřecích kůžiček
mlsnijazykove.cz
Schválně zde neuvádím Nadívané kuřecí kůže, protože co si budeme povídat, občas se toto v jiné obdobě papká i v zahraničí (konkrétně jsem slyšela o případu ve Finsku) a kůži také překvapivě najdeme na pečeném kuřátku. Křupavá kůžička na pečeni, to je pro někoho vrchol rodinného oběda. Tedy proboha, odkdy se z toho stala hlavní ingredience?! Že jsou kuřecí kůže levné, tak budete kupovat a vařit jen z nich? To jako vážně? Když mi budou k smrti chutnat klouby od kostí a morek, budu si kupovat jen je a kuchtit si z nich každý den? Opravdu si připadáte natolik chudí, že z nich chcete žít? Tak to gratuluji ke šťastnému a zdravému životnímu stylu. Ozdobte sýrečkem a mandarinkou.
7. Salát z kůžiček
Vařené kuřecí kůže s okurčičkou a zálivkou ze sojové omáčky, octa, oleje a cukříku. Muž či žena, kteří tohle připraví s dobrým úmyslem druhé lidské bytosti, by měli tu dobrůtku sami ochutnat. Není co dodat.
8. Rychlokoláčky z taveného sýra
youtube.com
To je ale super ňamka. Na svatbu jak dělaná. Nebo na pohřeb - vaší soudnosti. Hladká mouka, taveňák a tuk na pečení? Protože to chcete mít RYCHLE a LEVNĚ, tedy do toho.
9. Bublanina z mikrovlnky
Stejný případ, jako ta slavná šílenost výše - bábovka v hrnku. Mikrovlnka není dostatečná tepelná úprava. Ano, bublanina není zrovna lehká, ale snadná patlanina v mikrovlně není zrovna extra výhra. Když normální bublaninu neumíte, NAUČTE SE JI! A bude vám chutnat, to si pište.
Tedy co budu dělat? Láďu "Gurmána" Hrušku a jeho zhovadilosti, které slaví po celé republice úspěch, bych nejraději své drahé babče vymazala z paměti, ale nejsem "muž v černém". Takže jsem udělala pro tu dobrou duši jediné - opravdu tu kuchařku zla a hnusu koupila. Ale před předávkou stihnu malou úpravu extra ostrým nožem a své drahé babče se vymluvím, že pár stránek chybí kvůli chybě v tisku. Pro její dobro je to jen maličkost. A ona mi to uvěří. Stejně jako tomu trotlovi Hruškovi, který zas bude večer u televize křepčit o nejnovější levné ňamce. Ouvej, ouvej...
Dále se můžete seznámit s
11 omyly českých chuťových kutilů a ověřit si, že i
lidé jdoucí na smrt jedí líp, než Hruškovci.