5 jednoduchých kroků, jak perfektně naládovat myčku nádobí

Přirozená lidská šikovnost a zručnost už je dneska k ničemu. Protože k čemu vám je, že postavíte dům, naroubujete jabloň nebo porazíte prase, když si po sobě ani neumíte umýt nádobí v myčce? (Která mimochodem umí daleko účinněji ničit vaše zdraví než mýt nádobí.)

Poradíme vám, jak vyzrát na ten pekelný stroj, co nám měl původně umožnit si po chutném domácím jídle zdravě vydechnout na kanapi, a ne se s plným břichem muset hned motat kolem dřezu.

Mimochodem – o myčce jako o pekelném stroji nepíšeme v úvodu jen tak z legrace.

Tenhle bezesporu velký pomocník v provozech hromadného stravování, kde špatně placení lidé jinak nechávají v dřezech při mytí nádobí doslova své ruce, je v běžné domácnosti na nic – tedy ne úplně na nic, ale jen na ničení vašeho zdraví.

Proč? Začneme rovněž již zmíněným šlofíkem po obědě. Pokud trvá v řádech jednotek až desítek minut, je to fajn – podle výzkumů funguje jako prevence obezity a z ní plynoucí cukrovky, infarktu či rakoviny. Pokud ale trvá v řádech desítek minut až hodin, pak tyhle choroby naopak přivolává.

Podstatné ovšem je, co děláte těsně po „šlofíku“.

Takže – najíte se a jdete hned mýt nádobí? V mnoha domácnostech se to tak dělá, ale je to chyba. Nechte ho ležet na stole s tím, že ho za chvíli půjdete umýt. On už se někdo najde, kdo na vás za pár minut zařve: „A co to nádobí, jaks říkal, že ho umyješ?“ Čímž vás – aniž byste potřebovali budíka – probudí po pár minutách, max. půlhodině (= zdravý šlofík) a vy jdete, sesbíráte nádobí ze stolu a umyjete ho v dřezu. Své zřejmě ještě krapet zemdlelé tělo tak dostanete nenásilně zpět do běžné fyzické i psychické kondice. Navíc jste během této činnosti v normální, stabilně vertikální poloze.

Máte-li ovšem myčku, musíte nádobí naskládat do ní. Což vyžaduje opakované ohýbání se a pro správné naládování myčky též natahování se v předklonu dopředu. Čili nejenže nevykonáváte nenáročné, různorodé pohyby jako u klasického mytí v dřezu, ale navíc si tlačíte na právě naplněný žaludek – a logicky vám za chvíli bude blivno a začne vás pálit žáha. Protože si při jednostranných pohybech, vyžadovaných při ládování nádobí do myčky, tlačíte kardii (záklopku mezi jícnem a žaludkem) násilím nahoru, čímž si můžete přivodit její častou poruchovost (začne plandat a špatně ‚těsnit‘) => trvalé pálení žáhy (reflux) a chronické záněty jícnu, které mohou vyústit až v jeho rakovinu.

Může vás při tom hřát jedině vědomí, že jste při umývání nádobí v myčce nespotřebovali tolik vody, jako kdybyste jej myl klasicky ve dřezu. Jenomže na vašich účtech se to ve finále stejně nijak neprojeví. Protože o co méně vody spotřebují domácnosti díky novým šetrným spotřebičům, o to více si za ni budou vodárny účtovat, protože jsou nastaveny na určitou průtokovou kapacitu.

Takže asi tak!

A na závěr ještě 33 dalších absolutních maličkostí, z nichž ženy dostávají hysterické záchvaty.

Komentáře