Rozbrečí vás spíš dojemný film, opuštěné štěňátko, nebo nakrájená cibule? Prohlédněte si 6 lidských slz pod mikroskopem

Každý den se naskytne tisíc důvodů, proč brečet. Štěstí, radost, strach, bolest, křivda, cibule, rýma, smítko v oku... Stačí si jen vybrat ten pravý!

Dánský fotograf Maurice Mikkers se rozbrečí pokaždé, když padne nějaká slza nazmar a on ji nestihne zachytit pod objektivem mikroskopu. Svět slz ho totiž fascinuje podobným způsobem jako Güntera Grasse zaujalo loupání cibule nebo Zdeňka Srstku domácí zvířátka bez páníčka/y.

Při svém uměleckém pokusu rozdělil slzy na bazální, reflexní a emoční. Posbíral je od dobrovolníků a nechal je vysušit a vykrystalizovat, aby je následně mohl vyfotit v obřím zvětšení pod mikroskopem. Výsledky jeho práce jsou fascinující.

Slzy bazální

Úkolem těchto slz je udržovat oko čisté a lubrikované. Zaslzíme pokaždé, kdy nám do oka vletí smítko nebo delší dobu nemrkáme.

Slzy reflexní

Jak už sám název tohoto druhu slz napovídá, jde o slzy vzniklé biologickou reakcí na vnější faktory. Může se jednat o pepřák, chilli papričku nebo cibuli.

Emoční slzy

Proudy slané vody, které nám kanou po tvářích, mají nejčastěji na svědomí přirozené reakce organismu na pocity stresu, potěšení, smutku, radosti a tak podobně.

Mikkers dospěl k závěru, že každá lidská slza je úplně jiná a unikátní, stejně jako sněhové vločky nebo kapky vody. Svou sbírku slz by proto rád i nadále rozšiřoval a ‚dárce‘ pro ni proto hledá také mimo své blízké okolí.

Na své výstavě by rád lidem přestavil jejich slzy hned poté, co opustí jejich oko.

Kdyby vás tenhle slzavý nápad zaujal, více se o něm dočtete ZDE.

A abyste si od té slané chuti slz odpočinuli, TADY najdete nejkrásnější lízátka na světě!

Komentáře