fb pixel Smutná bilance pro Česko: v Egyptě pobodaná Lenka se stala již čtvrtou českou obětí terorismu – G.cz
Vyhledávání

Smutná bilance pro Česko: v Egyptě pobodaná Lenka se stala již čtvrtou českou obětí terorismu

Smutná zpráva přišla dnes ráno z egyptské Káhiry. Bodným zraněním zde podlehla šestatřicetiletá Češka Lenka C., která byla jednou z žen, na které v pátek 14. července v Hurghadě zaútočil terorista ozbrojený nožem. Lenka C. se tak stala již čtvrtou českou obětí terorismu. Připomeňme si ty naše spoluobčany, kteří zemřeli rukou islámských fanatiků.

Jan Palička
Jan Palička 27.7.2017, 13:31

1) Petr Kořán

ces1.jpg

Bombový útok v egyptském Šarm aš-Šajchu zabil téměř 90 lidí. Mezi nimi i českého delegáta Petra. Bombový útok v egyptském Šarm aš-Šajchu zabil téměř 90 lidí. Mezi nimi i českého delegáta Petra. (Foto: wikipedia.com)

V roce 2005 zemřel na následky teroristického útoku první Čech. Toto smutné prvenství drží čtyřiadvacetiletý Petr Kořán z Ústí nad Labem. Ten pracoval v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch jako delegát cestovní kanceláře. Po práci se Petr 23. července vydal do kavárny na jedné z hlavních tříd letoviska, kde ho kolem jedné hodiny ranní zasáhl jeden z bombových útoků, které spáchali islámští teroristé na místní státní svátek připomínající egyptskou revoluci v roce 1952. Útoky si vyžádaly 88 obětí na životech a přes 200 lidí bylo zraněno. Mezi zraněnými bylo i několik Čechů, ti měli na rozdíl od Petra Kořána to štěstí, že jejich zranění byla jen lehká, jelikož se nenacházeli bezprostředně u místa exploze a tak je zasáhly jen malé úlomky a tlaková vlna.

2) Ivo Žďárek

ces2.jpg

Český velvyslanec Ivo Žďárek zemřel jako hrdina, když se pokoušel zachránit co nejvíce lidí z hořícího hotelu v Islamabádu, na který zaútočili teroristé. Český velvyslanec Ivo Žďárek zemřel jako hrdina, když se pokoušel zachránit co nejvíce lidí z hořícího hotelu v Islamabádu, na který zaútočili teroristé. (Foto: wikipedia.com)

Druhou českou obětí teroristického útoku se stal v roce 2008 sedmačtyřicetiletý diplomat Ivo Žďárek. Ten měl za sebou kariéru generálního konzula v Číně a velvyslance ve Vietnamu. V době teroristického útoku, který ho stál život, byl krátce nově jmenovaným velvyslancem České republiky v Pákistánu. Budova ambasády v Islamabádu nebyla v září roku 2008 ještě připravena k provozu, tak Žďárek vyřizoval diplomatickou agendu v hotelu Marriot. Na ten zaútočila teroristická skupina pomocí nákladního auta s asi tunou výbušniny. Žďárek nebyl bezprostředně zasažen výbuchem a zemřít nemusel. Osudným se mu stalo rozhodnutí pomáhat při evakuaci hořícího hotelu. Několik životů zachránil, ale sám i spolu se svou vietnamskou přítelkyní uvízl v hořících troskách a spolu s dalšími 52 lidi v plamenech zemřel. Zraněno bylo při útoku přes 270 lidí.

3) Naďa Čižmár

ces3.jpg

Mladá Češka Naďa se odstěhovala do Berlína za prací. Nalezla zde ale smrt pod koly teroristou řízeného kamionu. Mladá Češka Naďa se odstěhovala do Berlína za prací. Nalezla zde ale smrt pod koly teroristou řízeného kamionu. (Foto: koláž wikipedia/facebook)

Rodačka z jihočeské Soběslavi Naďa Čižmár, za svobodna Kratochvílová, se spolu s manželem Petrem a malým synkem Davidem rozhodla přestěhovat se za prací z Plzně do Berlína, kde pracovala u logistické společnosti. V Berlíně bydleli Čižmárovi už dva roky, když si Naďa po práci 19. prosince 2016 vyšla na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz poblíž rušné obchodní třídy Kurfürstendamm. Do davu lidí zde v plné rychlosti ukradeným nákladním autem, jehož polského řidiče zabil, vjel Tunisan Anis Amri, kterému se podařilo uprchnout a byl dopaden až po čtyřech dnech poblíž italského Milána. Tělo Nadi Čižmár se podařilo identifikovat až po třech dnech na základě analýzy DNA. Stala se tak třetí českou obětí terorismu.

4) Lenka C.

ces4.jpg

Šestatřicetiletá Lenka odletěla do Egypta na vysněnou dovolenou. Na hotelové pláži ji ubodal terorista. Šestatřicetiletá Lenka odletěla do Egypta na vysněnou dovolenou. Na hotelové pláži ji ubodal terorista. (Foto: koláž iDnes/facebook)

Čtvrtá česká oběť teroristického útoku, šestatřicetiletá účetní Lenka C., byla zároveň první českou obětí, která zemřela, když byla na dovolené. Na soukromou pláž jejího hotelu v egyptské Hurghadě přeplaval 14. července 2017 devětadvacetiletý bývalý egyptský univerzitní student Abdel-Rahman Shaaban vyzbrojený nožem a začal bodat do opalujících se turistek. Egyptskému hotelovému personálu, který se pokoušel zakročit, útočník řekl, ať jdou pryč, že po Egypťanech nejde. Shaaban pobodal pět německých turistek a Češku Lenku, jedna Němka na místě zemřela a Lenka byla převezena s šesti bodnými ranami do nemocnice v Káhiře. Její stav byl nejprve stabilizovaný, ale po několika dnech se prudce zhoršil. Její tělo nezvládlo šok z utrpěných zranění a došlo k celkovému selhání organismu. Lenka nejprve upadla do kómatu, lékaři konstatovali, že je ve stavu klinické smrti a den na to 27. července oznámilo české ministerstvo zahraničí, že Lenka zemřela.

Zde naleznete stupidní sluníčkářské argumenty, které zaznívají po každém teroristickém útoku.

Podobné články

Doporučujeme

Další články