fb pixel Nestárnoucímu Micku Jaggerovi je 75 let. 7 zajímavostí ze života hudebního velikána – G.cz
Vyhledávání

Nestárnoucímu Micku Jaggerovi je 75 let. 7 zajímavostí ze života hudebního velikána

+ DALŠÍ 4 FOTKY + DALŠÍCH 5 FOTEK

Asi jen málokdo ze žijících rockových umělců se může těšit takovému věhlasu jako Mick Jagger. Frontman legendárních Rolling Stones je právem považován za krále rockové hudby, který ovlivnil již několik generací hudebníků i posluchačů. Nestárnoucí divoch dnes slaví 75 let. Přidáváme se ke gratulantům a přinášíme vám 7 zajímavostí o jeho životě.

Jan Palička
Jan Palička 26.7.2018, 10:01

1) Hudební talent už od mala

Michael Philip Jagger se narodil 26. července v britském Dartfordu do středostavovské rodiny. Jeho otec Basil Jagger byl učitel a matka Eva se živila jako kadeřnice. Již od mala byl jeho největší vášní zpěv, zpíval v kostelním sboru i sám s rádiem před zrcadlem. Do toho se sám učil hrát a doprovázet se na různé hudební nástroje, v současnosti ovládá hru na kytaru, baskytaru, harmoniku, piano a klávesové nástroje a bicí. Dlouhou dobu ale neuvažoval o hudbě jako o hlavní náplni svého života, po gymnáziu nastoupil na ekonomickou fakultu univerzity v Londýně a chtěl být novinářem nebo politikem. Nakonec ale školu opustil a dal naštěstí přednost muzice. I jeho o 4 roky mladší bratr Chris je aktivním muzikantem.

2) Kamarád, který ovlivnil Jaggerův život

Na pódiu tvoří Mick Jagger již 55 let nerozlučnou dvojici s kytaristou Keithem Richardsem. Málokdo ovlivnil Jaggerův život tolik jako Richards a historie jejich přátelství trvá skoro celý jejich život. Jako malí chlapci se Keith a Mick seznámili už v roce 1950, kdy byli spolužáky na základní škole. Když ale každý odešel na jinou střední školu, jejich cesty se na několik let rozdělily a potkaly se až v roce 1960, kdy na sebe náhodou narazili na nádraží. Přátelství Jagger s Richardsem rychle obnovili a netrvalo dlouho a společně si pronajali byt v Londýně a založili kapelu. Momentálně o sobě říkají, že jejich vztah je jako manželství, rádi na sebe nadávají, jsou chvíle, kdy jeden druhého nemůže vystát, ale ve finále by bez sebe nedali ani ránu.

3) Valící se kameny

Již v roce 1960 založili Mick Jagger a Keith Richards spolu s dalšími přáteli kapelu, která několikrát měnila svůj název. Z počátku hráli jen zadarmo na půjčené nástroje, jelikož na vlastní neměli peníze. První vystoupení pod novým jménem Rollin' Stones podle jedné z písní Muddyho Waterse se odehrálo v londýnském klubu Marquee 12. července 1962, kdy spolu s Richardsem a Jaggerem vystoupili Brian Jones, Ian Stewart, Dick Taylor a Tony Chapman. Později kapela svůj název začala psát v podobě, jakou známe dodnes, tedy the Rolling Stones psáno bez apostrofu. Kapela, jejíž název znamená valící se kameny, začala psát rockovou historii. Na post bubeníka nastoupil Charlie Watts, druhé kytary se ujal Ronnie Wood a kapela do dnešních dnů vyprodává stadiony a právem se řadí k nejúspěšnějším rockovým skupinám všech dob.

4) Bouřlivý život rockera

Jak začali Rolling Stones nabývat na popularitě, bylo jasné, že to nebudou žádní hodní hoši v oblecích jako Beatles. Naopak, členové Rolling Stones a obzvláště pak Keith Richards a Mick Jagger se nikdy netajili tím, že si hodlají života užívat naplno ve znamení známého motta "sex, drogy a rock'n'roll". Zároveň byli první z kapel, která jen nestála s nástroji na podiu, ale předváděla divokou pódiovou show v odvážných kostýmech. Drogy málem přivedly členy kapely do vězení, Jagger s Richardsem byli v roce 1967 za držení kokainu a marihuany odzouzeni k vězení, ale nakonec byl Richardsovi trest zrušen a Jagger odešel od soudu s podmínkou. Mick Jagger se v užívání drog postupem času uklidnil, ale Richards veřejně přiznává, že si stále dopřává enormní množství kokainu a alkoholu a sám říká, že je zázrak, že je stále naživu.

5) Hudební titán

Mick Jagger má za sebou kariéru, kterou se v hudební branži může pochlubit jen málokdo. Mnohými hudebními kritiky i posluchači je Jagger považován za nejlepšího rockového frontmana všech dob. Spolu s Keithem Richardsem napsali přes 400 písní, z nichž velká část jsou celosvětově známé hity, které stále hrají v rádiích. Jako Rolling Stones společně vydali 30 studiových a 23 živých alb. Do toho Mick Jagger nahrál další 4 sólová alba a jedno album s rockovou superkapelou SuperHeavy, kterou založil. Za svůj přínos populární hudbě si syn ze středostavovské rodiny Jagger mimo uvedení do rockové síně slávy vysloužil i šlechtický titul, když byl v roce 2003 pasován britským princem Charlesem pasován na rytíře a může si tak před své jméno psát titul Sir.

6) Filmová hvězda

Kromě hudební kariéry má za sebou Mick Jagger obstojnou kariéru i jako herec. Kromě četných dokumentárních snímků o Rolling Stones si Jagger zahrál v několika filmech a spolupracoval i s významnými režiséry. Zkusil si i roli producenta a scénáristy u seriálu Vinyl a dokonce měl ztvárnit i jednu z hlavních rolí ve známém filmu Rocky Horror Picture Show, kde byl místo něj nakonec vybrán herec Tim Curry. Mimo účinkování ve filmech se objevil i v několika seriálech a dočkal se i kreslené podoby v Simpsonových. A to nemluvíme o snímcích, ve kterých hraje hudba Rolling Stones, které bychom museli počítat po stovkách.

7) Milovník žen s nekonečným libidem

Jestliže pro Keitha Richardse jsou celoživotní vášní drogy, pro Micka Jaggera jsou to ženy. Zpěvák přiznává, že jeho postelí prošlo kolem 5 tisíc žen a dívek, přičemž většinu si vůbec nepamatuje, jelikož se v nejdivočejších dobách oddával skupinovému sexu klidně s několika fanynkami najednou, které mu do postele samy ochotně chodily. Jen dvěma ženám se ale povedlo dovést Jaggera k oltáři. S Biancou de Macias se v 70. letech rozvedl po sedmi letech, s druhou manželkou Jerry Hallovou byl sňatek v roce 1999 anulován. O tom, že milovnické choutky Jaggera neopouští ani na stará kolena, svědčí i to, že je otcem osmi dětí, z čehož nejstarší dceři je 47 let a nejmladšímu synovi půl roku. K tomu je ještě pětinásobným dědečkem a dokonce i pradědečkem.

Pokud neholdujete rocku, ale klasice, tady si můžete připomenout českého dirigenta Jiřího Bělohlávka.

Podobné články

Doporučujeme

Další články