Kari z červené čočky, dávka jarní energie za pár minut

O příznivých účincích konzumace luštěnin na lidský organismus slyšíme často, i přesto na našem stole obvykle chybí. A to je velká škoda, čočka je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, její konzumací pomůžeme nejen své pleti a vlasům, ale i náladě. Navíc, tento recept se s vaším malým přičiněním uvaří téměř sám.

Obrázek uživatele Nikola Nadvornikova
Nejmladší redaktorka g.cz

Luštěniny se mohou stát oblíbenou pochoutkou nejen při redukci váhy, vzhledem k jejich pozitivním účinkům na naše tělo bychom je neměli opomíjet ani v běžné stravě. Nejenže obsahují vysoké množství vlákniny, která dokáže zasytit i přes nízký obsah kalorií, jejich konzumace dodá našemu tělu i potřebné množství bílkovin. Pokud se chceme vyhnout jarním depresím a únavě a dodat tělu například potřebný vápník, hořčík a vitamín B, který nám po dlouhé zimě chybí, luštěniny jsou tím pravým způsobem, jak organismus nastartovat.

Připravte si například kari z červené čočky. Tu navíc není potřeba ani máčet, krásně změkne během několika minut vaření a v kombinaci s kari vás nabije potřebnou energií.

Ingredience (na 2 porce):

2 velké brambory
2 větší mrkve
1 plechovka krájených rajčat
1 cibule
100 g červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
olivový olej
1 lžička kari
špetka mletého římského kmínu
sůl
čerstvě nasekaný koriandr

Postup:

Nejprve si rozehřejeme pánev a připravíme veškeré suroviny, cibulku nakrájíme nadrobno, mrkev a brambory na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibulku, a jakmile začne sklovatět, přidáme lžičku kari, římský kmín a necháme ještě chvíli rozvonět. Přidáme pokrájená rajčata, mrkev a brambory a pod pokličkou necháme asi 30 minut na mírném plamenu probublávat, dokud mrkev a brambory nezměknou. Nakonec už stačí jen přidat propláchnutou červenou čočku a ještě 5 minut povařit. Hotové kari dochutíme a podáváme posypané nasekaným koriandrem.

A TADY se podívejte, jak to vypadá, když se cukrář v práci nudí.


Komentáře