Historie smaženého sýra: záchrana českých vegetariánů a unikátní spotřeba tatarky

Obrázek uživatele Martin Miko
05.4.2018, 10:04

Smažený sýr neboli smažák patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější jídla v českých jídelnách, restauracích a dalších typech stravovacích zařízení. Dokonce si ho můžete objednat v téměř každé čínské a vietnamské restauraci, kde je v nabídce mezi kung pao a polévkou pho. Jedná se o typicky české jídlo? Odkud vlastně smažák pochází?

Smažený sýr není český vynález

Dle historických pramenů sahá historie smaženého sýra do 50. let 20. století, ale realita může být i jinačí, než je nám prezentována. Podle archivního jídelního lístku restaurace Šroubek z roku 1936 existoval smažený sýr s tatarskou omáčkou už před válkou. Smažený sýr není úplně český vynález, protože je znám v evropské gastronomii v podstatě od středověku. Smažený sýr obalený v mouce a vejcích sám o sobě existoval už v Americe, Řecku nebo například na Kypru. Všude se však jedl bez tatarské omáčky.

Ani tatarská omáčka ale není český vynález. Většinou jde o majonézu zředěnou s lákem od okurek, která je navíc rozmixovaná s nakládanými okurkami, vařeným vejcem a trochou plnotučné hořčice. Nejstarší recepty na ni pochází z Anglie a Francie z 19. století.

Dle statistik patří Češi mezi největší milovníky tatarky na světě, jelikož za ni utrácí skoro o polovinu více peněz než za kečup. Jinde ve světě je tomu totiž naopak. Češi dohromady spotřebují zhruba 9,5 tuny tatarské omáčky ročně.

Kde se tady vůbec vzal?

Co se týče legendy o smaženém sýru, tak se opět dostáváme ke sporným otázkám, které se týkají vzniku oblíbených českých pokrmů. Historie nás totiž většinou překvapí tím, že se ten či onen pokrm objevil ve středověku nebo dokonce starověku v jiné evropské či mimoevropské gastronomii. Výjimku tvoří unikáty, které jsou typické pro danou oblast a váže se k nim specifická receptura. Jedná se například o parmskou šunku nebo olomoucké tvarůžky.

Kombinace smaženého sýra, hranolek a tatarské omáčky patřila donedávna k jedinému vegetariánskému jídlu, na které jste mohli v českých restauracích narazit, což už samozřejmě dávno neplatí. Přesto bude ještě dlouhou dobu patřit mezi nejoblíbenější české pokrmy.

A zde je nejlepší lék na kocovinu, který se nazývá pho.


Komentáře