Grilovací sezona je tu: Šéfkuchař Hajný radí, jak se vyhnout 7 největším chybám při grilování

Stále hezčí počasí je jasným znamením, že nic nestojí v cestě tomu, aby naplno odstartovala grilovací sezona. Češi grilované pokrmy milují a sami si je rádi připravují, často se ale u toho něvědomky dopouštějí chyb, které jim mohou celý zážitek zkazit. Šéfkuchař portálu tescorecepty.cz Jan Hajný vám poradí, jak se vyhnout 7 nejčastějším chybám a užít si tak grilování naplno.

1) Používáme spoustu koření

Aby vynikla chuť masa, je důležité to nepřehánět s kořením. Zvlášť bychom si měli dát pozor na solení. Ideální je počkat, až maso z grilu sundáme a teprve tehdy solit. Pokud solíme přímo během grilování, může sůl z masa vytáhnout až moc vody a maso je pak suché.

2) Na gril pokládáme studené kousky

Nejlepší je pokládat na gril maso pokojové teploty. Docílíte toho tak, že maso z lednice vyjmete aspoň s hodinovým předstihem.

3) Máme špatně rozpálený gril a vysoký oheň

Nepodceňujte vhodnou rozpálenost grilu. Optimální teplota grilu je rozhodující. Maso nejdříve opečte zprudka, ideálně na 250 - 300° C. Pokud žhne až moc, nechte jej trochu vychladnout. Dopékejte ale mimo nejsilnější žár. Záleží také na druhu masa. Kuřecí maso grilujte na nižším ohni, ryby na středním a steaky na vysokém. U grilovací zeleniny zase platí, že by se neměla grilovat přímo nad ohněm.

4) Maso se nám připéká

Pomažte mřížku grilu olejem a následně na ni položte maso. Tím přilnavost masa o hodně zmírníte. Zároveň ale maso zbytečně brzy neodtrhávejte od roštu, samo se odlepí, jakmile se zatáhne.

5) Po ugrilování maso ihned krájíme

Chápeme, že po veškeré leckdy zdlouhavé přípravě a grilování máte už nesmírnou chuť se do ugrilovaného masa zakousnout, ale vydržte to ještě pět minut. Nechte po ugrilování maso odpočinout pod alobalem. Nevyteče vám tak ven šťáva, ale naopak se uvolní do masa.

6) Krájíme tenké nebo naopak tlusté plátky

Jak silné kousky masa grilovat? Záleží na druhu masa. Kuřecí či vepřové by mělo být maximálně dva centimetry vysoké, hovězí steak ale může mít až tři centimetry, docílí se tak co největší šťavnatosti.

7) Maso často obracíme a pro jistotu do něj ještě pícháme

Nebuďte netrpěliví, a pokud není v receptu uvedeno jinak, obraťte maso za dobu grilování jen jednou, maximálně dvakrát. Neotáčejte maso pořád do kola a už vůbec do něj nepíchejte, zbytečně tak maso ochuzujete o šťavnatost, která se drží uvnitř. Pokud máte na grilu poklop, tak ani ten často nezvedejte.

A protože na grilu nemusí ležet jenom flák masa, tady se ještě podívejte na 8 neobvyklých receptů na letní grilovačku.

Komentáře