V rakouských supermarketech si v plastových lahvích můžete koupit hotovou směs, kterou jen smícháte s vodou a plácnete na pánev (mají směs s rozinkami i bez), ale to je jako dělat palačinky z prášku a je to urážka božského a typicky horsky hutného dezertu, který si lze s trochou investovaného času a úsilí udělat i sám doma.
Jaká je vlastně minulost tohoto pokrmu?
Všechny cesty vedou k císařpánovi Františku Josefovi prvnímu. Jedna historka hovoří o tom, že císař při návštěvě hájenky během jednoho honu dostal typicky venkovské jídlo - trhanec - které pak na císařském dvoře vylepšil rozinkami, mandlemi a dalšími ingrediencemi typickými pro smetánku.
Druhá varianta hovoří o nepodařených, příliš tlustých palačinkách, které se pro šlechtu nehodily, a byly tedy servírovány v kuchyni děvečkám a pohůnkům. A třetí, nejčastěji citovaný příběh?
Ten připomíná vtip o blondýnce v pizzerii, které se číšník zeptá, jestli chce tu pizzu rozkrájet na osm nebo dvanáct kousků. Blondýna odpoví: "Jenom osm, já bych totiž dvanáct nesnědla". Císařova manželka Alžběta Bavorská měla podobný problém s palačinkami - nikdy jich moc nesnědla a stěžovala si, že jsou na ni moc hutné a těžké. A tak rozezlený Franz Josef jednoho dne kuchaři nařídil, aby jí je nakrájel na malé kousky. A hle, Alžběta rázem snědla víc než kdykoliv předtím. Císařský trhanec je ale mnohem víc než jen roztrhaná palačinka.
Chcete si udělat svůj vlastní?
Tady je jednoduchý recept, doplněný obrázky z horské chalupy Poltnalm v rakouském údolí Wipptal. Dělají tam jeden z nejlepších trhanců pod Alpami.
1. V míse promícháme 160 gramů hladké mouky, tři žloutky, trochu soli, jeden sáček vanilkového cukru a čtvrt litru mléka.
2. Nezapomeňte na zdravou porci másla (60 až 100 gramů). Samozřejmě nejlépe domácího.
3. Ze tří bílků s trochou soli vyšleháme pěnu. Pro zjemnění a ulehčení práce přidejte jednu lžíci smetany na šlehání. Vzniklou směs posléze vmíchejte do mísy. Přidejte rozinky (gurmáni je předtím nechají chvilku namočené v rumu).
4. Směs vlijte na litinovou pánev o vhodném průměru. Směs by měla vytvořit alespoň dva, tři centimetry vysokou "palačinku".
5. Tato část jako jediná vyžaduje trochu grifu. Pokuste se placku obrátit, abyste ji co nejméně potrhali. A samozřejmě včas, aby nebyla spálená. Podle potřeby přidávejte máslo.
6. A teď nejzábavnější část, samotné trhání. Dvěma nejlépe kovovými podběračkami placku naříznětě na pruhy. Nejprve horizontálně, pak vertikálně. Kousky nechte na ohni ještě chvilku opéct ze všech stran a pak odstavte.
7. Okamžitě hustě posypte cukrem, který nádherně zkaramelizuje a zajistí trhanci nejen sladkou chuť, ale i typickou křupavost.
8. Servírujte. Trhanec je sám o sobě dost sladký, a tak se nejčastěji servíruje s brusinkami (Preselbeeren), které svou kyselostí pokrm krásně doplňují, nebo jablečným pyré (Apfelmus), které svou chutí trhanec nepřebije.
Dobrou chuť!
A pokud chcete spíš něco chlapského, vyzkoušejte náš recept na cibulové kroužky v pivním těstíčku.