fb pixel Antismradový zákon prošel. Od června už v hospodách nesmíte smrdět – G.cz
Vyhledávání

Antismradový zákon prošel. Od června už v hospodách nesmíte smrdět

Bez většího povšimnutí veřejnosti a médií prošel takzvaný antismradový zákon, který doplní antikuřácký zákon. Má zajistit vysokou úroveň a příjemné prostředí v restauračních zařízeních po celé České republice.

Dominik Landsman
Dominik Landsman 14.4.2018, 11:00

Nebylo to jen kouření, co mnohé lidi v restauracích popuzovalo. Je to i zápach povětšinou méně majetných a zanedbaných strávníků, kteří tak svým nelibým odérem obtěžují zákazníky, potažmo rovnou obsluhu.

„Poslední dobou už pomalu ani nebylo možné zajít si s dětmi a manželkou do restaurace, aniž by nás od vedlejšího stolu neobtěžoval zápach zakyslého potu zanedbaného zákazníka. Svým smradem celé restauraci kazil gastronomický zážitek. A to nemluvím o obsluze, která se se zápachem musí potýkat každý den na pracovišti. Hlavně teď, když je teplo, jsou tito smraďoši všudypřítomní,“ vysvětloval poslanec za ANO, Michal Žírko, který návrh zákona předkládal.

Od června tak v hospodách nenarazíme na zapáchající lidi.

Jak je již zvykem u nových zákonů, tak na smraďochy se vztahuje takzvaná čtrnáctidenní doba hájení. To znamená, že přivolaná hlídka bude po dobu čtrnáct dnů v jejich případě poměrně benevolentní a nebude je pokutovat.

Městští strážnici dotyčnému zapáchajícímu hostovi domluví a navrhnou mu, aby se šel domů osprchovat. Po vymezenou dobu rovněž poběží pohotovostní mycí složka, která je schopná na místě vlhkou žínkou a mýdlem omýt až osm lidí.

Provozovatelé restaurací mají nyní ze zákona povinnost pořídit si deodoranty, které případným zapáchajícím hostům musí nabízet k použití. Výhodou je, že si provozovatel restaurace může deodoranty odečíst z daní.

„Pokud chodíte smrdět do hospody a nechcete se této kratochvíle vzdát, musíte od června chodit smrdět před hospodu. Uvnitř je to už zakázáno. Někteří hospodští uvažují o speciálním přístřešku venku před hospodou, kam by si smraďoši v klidu s pivem chodili zasmrdět. Snažíme se vycházet vstříc všem našim zákazníkům,“ vysvětloval Robert Rovný, předseda asociace hospodských.

Jaké budou dopady tohoto zákona na ekonomiku a úroveň gastronomie v českých restauracích, lze nyní jen těžko předjímat. Jedno je však jisté. Až dnes půjdete do restaurace na večeři, nebudou tam smrdět žádní kuřáci ani zapáchající pobudové. A to je poměrně dobrá zpráva.

A tady máte 14 druhů smradu, které na vás zaútočí v MHD.

Podobné články

Doporučujeme

Další články