7 divných povolání, která by nás hodně bavila

Nejste spokojení se svou aktuální prací? Inspirujte se ve světě a zjistíte, že si můžete nechat zaplatit i za hodně podivné služby. Jen musíte zabořit nos hluboko do inzerátů a mít trochu štěstí.

Obrázek uživatele Vaclav Rybar
Kulturní barbar, oktanový pozér, vrah masa a poživatelných potravin všeobecně.

1. Profesionální balička

baliciTady ovšem nejde o balení chlapů nebo žen jako ve filmu Hitch s Willem Smithem. Newyorská smetánka platí týmu profesionálních baliček stovky dolarů za to, že jejich dítkám nejefektivněji zabalí kufry na letní tábor. Je to hodně počítání, taktizování, zkoušení – zabalit kufr tím nejlepším možným způsobem trvá až čtyři hodiny, prádlo se musí proložit voňavými mejdlíčky a všechno samozřejmě musí být provedeno před cestou tam a zase zpátky. Přesto jde zjevně o velmi lukrativní job.

2. Uklízečka na fulltime

clearrin Ani tohle není taková pruda, jak to možná vypadá z názvu. Uklízečkou by asi nikdo být nechtěl (i když třeba profesionálním leštěním aut si v USA můžete vydělat jmění), ale v tomhle případě to má samé výhody. Dobře to ví rodina Müllerových, která žije v obrovské vile za nájemné, které se u nás rovná pronájmu malé garsonky na periferii krajského města. Háček je v tom, že Müllerovi musí dům udržovat perfektně čistý. Zrcadla se musí lesknout, postele musí vypadat, že se v nich nikdy nespalo, nic nesmí být nakřivo ani rozbité, kdyby se náhodou na dům přišli podívat kupci. A kdyby se jim další náhodou líbil, musí se Müllerovi bez řečí během jediného dne vystěhovat. Pro pořádkumilovné jedince je to nabídka, která se neodmítá.

3. Posunovač ledovců

tahaci Svým způsobem jsou to popeláři a navigátoři v jednom. Od dob zkázy Titaniku se po obchodních trasách pohybují velké bárky s tažným zařízením a udržují cestu čistou. Tu a tam odtáhnou zatoulanou kru, poskytují ostatním za úplatu dopravní zpravodajství nebo dokonce na počkání odtáhnou z cesty nějaký ten vrak nebo vysypaný bordel. Další služby poskytují ropným plošinám, od kterých odtahují tisíce ledovců, které se ročně přiblíží k jejich základům. Je to dobře placená, ale také pořádně náročná práce.

4. Spací komando

spacikom Některé hotelové řetězce zaměstnávají nejen inspektory, co za úplatu navštěvují jejich hotely a hodnotí služby, dokonce si vydržují i profesionální spáče, kteří hodnotí kvalitu jejich nově nakoupených matrací. Takový člověk musí být nejen schopen rychle usnout, musí zvládnout o své chrnění napsat několikastránkovou zprávu. Většinu pracovní doby ale zahrnuje zdravý a vydatný spánek. Kdo by to nechtěl zkusit, je to doslova „práce snů“.

5. Nátěrový šmírák

drypaint Není nic nudnějšího než pozorovat, jak schne barva. A přitom existují lidé, kteří se tím dennodenně zabývají. A ještě jim za to platí. Zní to ale trochu nevděčně a nudně. Takový šmírák totiž musí barvu pozorovat neustále, aby vyhodnotil, jak schnou a mění barvu jednotlivé vrstvy nátěrové směsi. Musí umět rozeznat a vyhodnotit vlastnosti různých nátěrů v nabídce, všechno popsat pro techniky v laboratoři i marketingové manažery. A nezblbnout z toho, protože doslova a do písmene čumí osm hodin denně do zdi.

6. Placený stopař

hitch V Jakartě už dopravní situace dosáhla takové krize, že se do některých čtvrtí dostanete jen v plně obsazeném automobilu (tři a více lidí). Jenže kde ty lidi vzít, když jedete sólo a potřebujete se tam dostat například za prací? V centru se díky nesmyslnému nařízení rozšířila praxe tzv. placených stopařů. Obsadí vám vůz, popovídají, nabídnou něco k jídlu, poradí kudy kam, a samozřejmě očekávají, že dostanou na konci cesty zaplaceno. Je to vlastně taxík naruby. Jestli máte do Jakarty cestu, můžete se svézt a ještě na tom vydělat. Je to ale na hraně legality, takže když vás zastaví policie, musíte zvládnout předstírat, že jste řidičův příbuzný. Hodně štěstí!

7. Požírač grilovaného masa

bbq Daniel Vaughn býval architekt, ale sekl s tím, když ho jeden texaský deník jmenoval patriarchou BBQ. Vaughn je teď gastronomickým guru na volné noze. Státní deníky i časopisy po celých USA si ho zvou, aby zhodnotil tu kvalitu grilu, tu místní masnou produkci nebo nejnovější grilovací koření. Vaughn tak do sebe cpe žebra, stehýnka, burgery, krkovice, panenky, klobásky, wursty a další a další tuny masa, zatímco dostává královsky zaplaceno. Už vydal několik knížek a až dostane infarkt, můžete ho směle vystřídat. Tedy jestli na to máte žaludek.

Komentáře