fb pixel 6 překrásně barevných receptů, které byste měli vyzkoušet o Vánocích – G.cz
Vyhledávání

6 překrásně barevných receptů, které byste měli vyzkoušet o Vánocích

Vidíte to i letos na klasický bramborový salát, rybu a cukroví? Tradice jsou sice hezké, ale ještě hezčí a zábavnější je tvořit si i nějaké nové.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 2.12.2016, 09:30

Vánoce jsou především o jídle a české domácnosti budou za chvíli ve velkém zaplaveny zásobami bramborového salátu, cukrovinek a smažených ryb – protože tak nám velí tradice. Tradice jsou samozřejmě fajn, ovšem když si k nim přidáte částečně i nové zvyky, budete mít najednou na svátky mnohem barevnější vzpomínky.

Vybrali jsme vám několik překrásných barevných receptů. S masem, bez masa, sladké i pikantní. Z toho by si mohl vybrat snad každý. Co si vyberete vy?

1. Salát z pečených brambor a avokáda

Co budete potřebovat: 800 g salátových brambor (vydrhněte je a podélně nakrájejte), 2 lžičky olivového oleje, vločky mořské soli, 6 plátků slaniny, 4 vejce, 150 g majonézy, 2 lžičky hořčice, 2 jemně nasekané ančovičky, 1 stroužek česneku (drcený), 1 lžíci citrónové šťávy, 400 g kuřecí prsní řízky, 1 salát (listy oddělené) a 1 avokádo (oloupané, bez pecky, nakrájené na tenké plátky).

Jak na to: Předehřejte si troubu na 200 °C. Brambory rozložte na plech, pokapejte je jemně olejem a posypte mořskou solí. Pak je 35 minut pečte dozlatova, dokud nejsou pěkně křupavé. Přijdete k nim slaninu a pečte dalších cca 8 minut, dokud není taktéž hezky křupavá – pak ji nalámejte na kousky. Mezitím si uvařte vejce a zbavte je skořápek. Smíchejte majonézu, hořčici, ančovičky, česnek, citrónovou šťávu a 1 lžíci vody (osolte a opepřete podle chuti). Kuřecí řízky(osolené a opepřené) ogrilujte z obou stran, a pak je nakrájejte na tlustší proužky. Rozložte omyté listy salátu na talíř, přidejte brambory, slaninu, kuře, vejce a avokádo, to všechno pokapejte namíchaným dresinkem. Máte hotovo.

2. Zelená frittata

Co budete potřebovat: klasický dortový korpus, 250 g listů baby špenátu, 2 lžičky olivového oleje, 1 stroužek česneku (drcený), 250 g cukety (nahrubo nastrouhané), 1 lžičku jemně nastrouhané citrónové kůry, 4 vejce, 4 bílky, 100 g ricotty, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu, 1/4 šálku nasekané pažitky, 100 g pečené papriky bez slupky.

Jak na to: Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte si dortový korpus. Špenát si dejte do žáruvzdorné misky, zalijte ho vroucí vodou a nechte takto odstát 30 sekund. Pak vodu slijte, vymačkejte ze špenátu a pak ho nahrubo nasekejte. Cca na středním plameni si rozehřejte na pánvi olej. Osmahněte si na něm česnek, dokud vám nezačne hezky vonět. Pak vmíchejte cuketou a citronovou kůru a smažte, dokud vám cuketa nezesvětlí. Nechejte směs vychladnout. V misce si rozšlehejte vejce, vaječné bílky, ricottu a parmazán. Vmíchejte směs s cuketou, špenát a pažitku. Vše pak nalijte do vymazaného korpusu. Pečte 25 až 30 minut. Nakrájenou papriku pak nasypejte na hotovou frittatu.

3. Krocaní prsíčka nadívaná pekanovými ořechy a fíky

Co budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje,1 cibuli (jemně nasekanou), 2 stroužky česneku (drcené),150 g nasekaných sušených fíků, 2 lžíce brandy,140 g strouhanky, 70 g pekanových ořechů (nahrubo nasekané), asi 2 kg krůtích prsních řízků, 250 ml kuřecího vývaru,125 ml suchého bílého vína, 10 g másla a 2 lžíce hladké mouky.

Jak na to: Předehřejte si troubu na 200 °C. Na mírném ohni si rozehřejte lžíci oleje, přidejte cibuli a česnek a míchejte, dokud vám cibule nezměkne. Přidejte fíky a brandy, míchejte asi minutu, dokud nezměknou fíky. Poté přendejte směs do misky, přidejte strouhanku a ořechy a smíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Krůtí maso si rozřízněte podélně, naplňte nádivkou a spíchněte pomocí párátek.

Připravte si do pekáčku rošt, na něj položte nadívaná prsa, potřete je olejem a posypte solí a pepřem. Na dno pekáčku nalijte víno, vývar a dejte péct, příležitostně maso po(d)lijte směsí z pekáčku. Pečte do té doby, dokud šťávy z krůty volně netečou po vpichu – mělo by to trvat nanejvýš hodinu a půl. Pak přikryjte maso krycí fólií a nechte ho tak 15 minut odpočívat. Zbylou šťávu z pekáčku slijte do misky a na plotně si v tom samém pekáčku rozehřejte kus másla. Pak přijdete mouku a míchejte, dokud se z pekáčku neuvolní krusta vzniklá při pečení. Přidejte šťávu, kterou jste si předtím dali bokem, a vařte, dokud se omáčka nezahustí. Krůtí prsa pak nakrájejte na plátky a polijte omáčkou.

Další tři vynikající recepty najdete na následující straně...

Další strana

Podobné články

Doporučujeme

Další články