fb pixel 5 obzvláště nechutných přísad do jídla, které máme často na talíři – G.cz
Vyhledávání

5 obzvláště nechutných přísad do jídla, které máme často na talíři

Odpady, chemikálie, výtažky z výměšků hmyzu. To je jen malá část nechutných, často i zdraví nebezpečných přísad do jídla, na kterých si můžeme denně pochutnávat.

Jana Kalousová
Jana Kalousová 22.6.2015, 09:00

1. Růžový sliz

separat elnorthern.com Téměř pětina masných výrobků, které se prodávají v našich obchodech, obsahuje separát neboli strojně oddělené maso. Po zabití kuřete se odstraní prsa, stehna, křidélka. Zbytek včetně kostry jde do separátora a vymačkají z něho bílkovinovou břečku. Dnes ji nazývají MDM, aby to lépe znělo. Vznikne růžová pasta, která se barví, hodně koření a zpracovává do uzenin, kuřecích nugetek a různých zmražených výrobků určených ke smažení.

2. Výměšek brouka Laccifera

selak wikipedia.org Pryskyřičný výměšek hmyzu Laccifer je základem pro výrobu šelaku neboli polyesterové pryskyřice. Šelak se rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a bělení suroviny se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu. Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Dává se ale i do lepidel a leštidel na podlahu.

3. Sloučeniny dusíku a kyslíku

3 wikipedia.org Dusičnany, dusitany, kuchyňská sůl jsou sloučeniny dusíku a kyslíku. Kuchyňskou sůl jsme uvedli proto, že se v poslední době množí názor, že příjem slaných jídel významně zvyšuje riziko rakoviny žaludku. Totéž platí pro dusičnany (používají se pro hnojení rychlené zeleniny) a dusitany (bez nich by uzeniny nelahodily oku a chuti).

4. Sladidlo z toulenu

5 alibaba.com Sacharin vzniká jako vedlejší produkt při výrobě uhlí a synteticky se vyrábí z toluenu. Najdete ho v nealkoholických nápojích, potravinách pro diabetiky, nízkoenergetických potravinách, žvýkačkách i v a některých druzích piv včetně nealkoholického. Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. V USA byla látka nejprve zakázána a v roce 2000 opět povolena.

5. Sudan I

4 doriegreenspan.com O výrobním procesu potravinářské žluti, synteticky vyráběné látky, není mnoho informací, ale dříve se jako surovina k výrobě využíval uhelný dehet. Jasně oranžová barva nachází uplatnění v nealko nápojích, sladkostech, pekařských výrobcích, meruňkovém džemu, hořčici, instantních polévkách a v mnoha dalších potravinách. Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen a může se ve žluti objevit jako nečistota. Občas vyvolává astmatické reakce, onemocnění kůže, dráždí trávicí systém – vyvolává zvracení nebo průjem. Její požívání prý způsobuje dětskou hyperaktivitu.

A TADY si můžete spravit chuť - jednoduše, přirozeně, levně.

Podobné články

Doporučujeme

Další články