5 důkazů, že Moraváci absolutně nerozumí pivu

Při svých cestách Moravou jsem si ověřil, že i tam mají pivovary, které vaří perfektní pivo. Ale to, co s pivem předvádějí moravští výčepáci i samotní pivaři, je daleko za hranicí vkusu.
Obrázek uživatele Jarda Sauer
Mladý muž z malého města

1. Neumějí čepovat

nmnm.eu / wikipedia.org V Čechách jsou dva názory na to, jak se má správně načepovat pivo: buď najednou, nebo nadvakrát. Ale moravští výčepáci, to je úplně jiná liga. Pivo pouštějí do sklenic jako Hotentoti hezky z výšky, takže už po dvou vteřinách mají půllitr plný pěny. Proto mají permanentně roztočeno šest až sedm kousků a střídavě do nich cmrndají další pěnu. Nebo dokonce přelévají pivo z jednoho půllitru do dalšího, dokud není jakž takž hotovo. Možná je to tím, že ve sklepě lijou víno z koštýře ne po skle, ale rovnou na hladinu. Prostě zvyk.  

2. Když už čepovat umějí, nedělají to

V moravské vísce, kam jezdím často a tedy mě už znají, mi nedávno výčepní natočila pivo tak, jak se točit má. Ale všem ostatním ho dál žbrndala tak, jak jsem popsal výše. Když jsem se jí zeptal, proč to dělá, odzbrojila mě: "Tady jsou na to chlapi prostě zvyklí. Kdybych jim natočila pivo najednou, tak mě zabijou!" Asi mají pocit, že piva natočeného na víckrát je více.  

3. Pivo si oživují

ozivovani samariter-zofingen.ch Modelová situace: sedíte v brněnské hospodě s místními Brňáky. Všichni máte svá piva skoro dopitá, na dně zbývá poslední centimetr či dva. Pozorný pingl vám přinese nová, to je v pořádku. Ale teď přijde ta hrůza: Brňáci jako jeden muž vezmou půllitr, kde mají zbytek starého piva, a nalijí ho do toho nového. A říkají tomu "oživování". Brr. To by v Čechách bylo na pěst!  

4. Vyrábějí si sami pěnu

Opět se ve vzpomínkách vracím do moravského Brna. U vedlejšího stolu sedí mladý pár. On pije pomalu a jeho pivo je už nějakou dobu bez pěny. Takže z koktejlu své přítelkyně vytáhne brčko (pardon, na Moravě vlastně slámku!) a začne jím v pivu kvedlat, aby pěnu znovu vytvořil. Krvácím z očí. V Čechách by se s ním za toto buranství ta dívka rozešla.  

5. Pohrdají PET lahvemi

Pokud chce hrdý Moravan pár točených piv do zásoby, zásadně se táhne do hospody se džbánem, nejlépe s vinařským motivem. Vynález jménem PET lahev je v tomto ohledu chápán jako zcela nepřípustný. Asi je to pochopitelné, protože když výčepáci nedokážou pořádně natočit ani půllitr, dokážete si představit, jak dlouho by se trápili s naplněním plastové lahve? To, že plastové lahve dnes nepředstavují pro pivo žádný problém, si přečtěte ZDE. Nejen pivem živ je člověk! Přečtěte si o dalších alkoholech, které Češi i Moraváci milují! Myslíte si, že jsme pivní mistři a znalci? ZDE zjistíte, zda se mýlíte.    

Komentáře