Místo sáhodlouhého úvodu a vysvětlování raději ocitujme už sto let stará slova Jaroslava Haška: „Bez inteligence může člověk obstát v nějakém obyčejném zaměstnání a v životě, ale při kuchyni je to znát.“
1. Jak rychle zpacifikovat na kost ztuhlé máslo
Znáte to: vyndáte si máslo z lednice, aby změklo a dalo se namazat, ale než k mazání dojde, je máslo fuč – zase v lednici. V každé domácnosti či pracovním kolektivu se najde někdo starostlivý, kdo ho tam v nestřežené chvíli strčí zpátky. Teď už ale nemusíte láteřit. Nahřejte v horké vodě talířek a sklenku (nejlépe tlustostěnnou), a tuhé máslo za pár minut zvláční.
2. Aby vám dort neokoral
Jen málokdy se poštěstí sníst něco takového na jedno posezení. Aby nákrojem obnažené plochy netvrdly a neokoraly, je možné to celé zabalit do smršťovací fólie – z níž se to ovšem pak dost komplikovaně vybaluje, nehledě na poničenou povrchovou úpravu z krému a šlehačky. Elegantnější a neupatlané řešení spočívá v připevnění toastového chleba pomocí párátek na obnažené plochy – chléb možná po čase okorá, ale nákroj dortu zůstane měkounký.
3. Jak grilovat rybu, aby se nepřilepila
Položte ji na plátky citronu, nebo třeba i jiného ovoce (limetky, pomeranče, jablka... – obecně na mořské ryby je lepší citrusové ovoce, na sladkovodní to ‚naše‘).
4. Jak oloupat zázvor
Jednoduše, rychle a bez zbytečného odpadu pomocí obyčejné lžíce.
5. Aby se vám sypký cukr neproměnil v beton
Do sklenice, dózy či jiné nádoby, v němž krystalový cukr (který se tak rád slepuje dohromady) skladujete, strčte marshmallow – stačí jeden dva. Porézní cukrovinka bude kontinuálně nasávat vzdušnou vlhkost, tedy příčinu ‚zcihlovatění‘ cukru. Nebo je v tom možná něco úplně jiného, ale každopádně to funguje. Navíc bude po čase cukr příjemně vonět po potravinářské chemii.
6. Jak uchovat vejce
Běžně vejce vydrží, jsou-li uchovávána v chladu, cca měsíc od snůšky. Jejich trvanlivost prodloužíte o další dva tři týdny, pokud je pomažete olejem. Klidně už si začnete dělat zásoby na Velikonoce. Případně stále funguje poněkud pracnější a eklhaftnější naložení vajec do vodního skla (roztok křemičitanu sodného), jak to dělávali už naše babičky a dědečkové.
7. Jak zabrzdit hnědnutí banánů
Jednak je nedávejte do ledničky a vůbec nikam do stísněných prostor, protože banány snad nejvíc ze všeho ovoce uvolňují látku, která způsobuje proces zrání a hnědnutí (naopak je strčte k jinému nezralému ovoci, potřebujete-li jeho zrání urychlit). Hned jak si je přinesete od zelináře, obalte jejich konce smršťovačkou – jejich jinak přirozené zhnědnutí tak oddálíte až o čtyři dny.
Dalších sedm triků i s jedním videonávodem najdete na následující straně.