12 zvláštních pravidel společenské etikety v cizině: kde je slušné srkat a kde neslušné krájet chléb?

Minové pole zvyků a zlozvyků – tak by se dalo popsat stolování v zahraničí. Pojďme si připomenout méně známé přešlapy, kterých se dopustíte, pokud provedete některou z věcí, jež nám doma připadají jako úplně normální.

1. Srkání

V Číně a v Japonsku se srkání a mlaskání považuje za důkaz toho, že vám chutná. Prostě si nemůžete pomoci a vyloženě hltáte. To, co je v Evropě považováno za nevychovanost, v Asii vnímají jako nejvyšší poctu.

2. Smrkání

V Asii, která se jinak s tělesnými projevy u stolu nijak nežinýruje (je dovoleno i plivání kostí na stůl a zašpiněný ubrus je znakem každé dobré hostiny), byste měli opustit stůl, pokud se chcete vysmrkat. I pouhé očištění nebo promnutí nosu u jídla je považováno za neslušné.

3. Krkání

V Indii nebo Číně vás zdravě hlasité říhnutí do průšvihu nedostane. Naopak je pochvalou hostiteli za dobře odvedenou práci.

4. Krájení chleba nožem

V Itálii se krájení místního pečiva nožem považuje za hřích, protože bochník by měl být tak křupavý a čerstvý, že se dá snadno rozlomit rukama. Italové kroutí hlavou i nad naším zvykem namazat si celý krajíc máslem nebo marmeládou. Vše se dá přeci vychutnávat po malých, natrhaných kouskách, které si individuálně namažete podle chuti.

5. Děkování

Na Blízkém a Dálném východě děkujte jen opatrně. Přehnaná vděčnost se považuje doslova za úplatek, kterým svého hostitele přivádíte do prekérní situace.

6. Dojídání ano

V Indii je dobrým zvykem dojídat vše, co je na talíři. Je to pochvala kuchaři a hlavně respekt k jídlu jako daru přírody.

7. Dojídání ne

Kambodža, Egypt, Jordánsko nebo Filipíny. Tady se naopak vyplatí nechat na talíři zbytky, aby hostitel neměl pocit, že vám nabídl příliš málo. Stejné pravidlo platí obecně i o společných miskách na různých oslavách. Vyzobat něco až do dna se nenosí, v misce by vždycky mělo zůstat alespoň to poslední sousto.

8. Pravidlo pravé ruky

V Indii a arabských zemích je levá ruka považována za nečistou. Zároveň se spousta pokrmů jí holýma rukama, takže si dejte pozor, abyste vždy používali jen tu pravou.

9. Brambory

V Německu byste měli brambory na talíři krájet hranou vidličky, nikoliv nožem. Tím totiž naznačujete, že nejsou dovařené a vy musíte vynaložit úsilí, abyste je naporcovali. A protože vaše hostitelka dobře ví, že je uvařila správně, tedy tak, aby se daly nakrájet vidličkou, může to z vaší strany považovat za potměšilou provokaci.

10. Namáčet jen jednou

Obecně je považováno za nehygienické namáčet chléb či cokoliv jiného do omáček ve společných miskách více než jednou. Proto smočte vždy důkladně.

11. Labyrint vidliček

Vidličky vznikly v Itálii a rychle si získaly popularitu i v okolních zemích. Nezkoušejte ale jíst vidličkou v Itálii pizzu (porcovat ano, napichovat nikdy), ve Francii salát (napichovat ano, krájet nikdy). O hamburgerech v USA ani nemluvě.

12. Hůlky v rýži

Nezabodávejte hůlky do jídla – připomínají pak vonné tyčinky z pohřbů. Nikdy nepodávejte někomu jídlo z hůlek do hůlek, přesně tak se totiž v Japonsku podávají příbuzným ostatky zemřelého.

Mimochodem – české zvyky, jako že muž vchází do restaurace první nebo časté připíjení spojené s cinkáním sklenic apod., se cizincům líbí. Ale Američané žasnou třeba nad tím, jak umíme v Česku (a v Evropě obecně) jíst vidličkou a nožem naráz. Americký styl je totiž jíst pouze vidličkou a její hranu používat jako nůž.

A na závěr si ještě otevřete Okénko distingovaného gentlemana: 10 věcí, které nedělejte v luxusní restauraci.


Komentáře