11 způsobů, jak se rychle zahřát

Zimu milujeme, ale nesmí nám během ní být zima. Jak tuhle banální pravdu uvést do praxe a co je přitom všechno ve hře?

Obrázek uživatele Ivan Brezina
„Svět patří těm, co se neposerou.“

Ztratili jste se ve vánici jako Hanč s Vrbatou? Lidské tělo se v mrazu snaží zabránit ztrátám tepla snížením podkožní cirkulace krve (tzv. vazokonstrikce) tak, aby se co nejdéle udržela stálá teplota jádra (vnitřních orgánů). Jednoduše sníží přívod ohřáté krve do podkoží a do končetin, aby teplo zbůhdarma neutíkalo. I proto je v extrémní situaci nesmysl dát si panáka, který podkožní cévy naopak roztáhne. Místo zahřátí tak alkohol v mrazu paradoxně způsobí vaše ještě větší prochladnutí.

Jakmile ale promrzlí dorazíte do tepla chaty, je alkohol naopak skvělou volbou. Jak už víme, podpoří totiž cirkulaci krve, takže se u kamen tím rychleji prohřejete. A pokud si dáte alkohol s cukrem a bylinkami, tím lépe. Cukr je rychlá energie (a tím i rychlé teplo) a bylinky krevnímu oběhu rozhodně prospějí. V zimě jsou proto ideální nápoje typu Becherovky, kterými následující tipy na zahřátí proložíme. Vyzkoušejte dva originální variace, díky kterým roztajete na těle i na duši. Jejich autorem je respektovaný barman a mezinárodní ambasador Becherovky George Němec. Doplnili jsme je třemi dalšími zimními alkoholovými variacemi.

1. Neztrácejte teplo

Základem přežití v mrazu za nečekaných událostí je dál neztrácet teplo. Především musíte zastavit ochlazování povrchu těla větrem. Pokud nemáte pořádnou větrovku, vyhledejte jakékoli závětří. Improvizujte a zapojte hlavu. Kde nedofouká? Často dostupným úkrytem před větrem jsou třeba vyfoukané důlky ve sněhu kolem stromů.

Co nejvíc omezte ztráty tepla sáláním, což znamená zakrýt všechny holé části, ideálně včetně hlavy a obličeje. Tělo to dělá instinktivně – proč myslíte, že v mrazu podvědomě zatahujeme dlaně do rukávů?

2. Hot Apple-Be

Ingredience:
45 ml Becherovky Original
80 ml jablečného džusu
80 ml vody
lžička medu
plátek citronu

Na ozdobu: plátek citronu, nebo plátky jablka

Postup: všechny ingredience smíchejte a zahřejte.

3. Zatopte si pohybem

„Poměrně hodně tepla ztrácí člověk i dechem,“ vysvětluje pražský internista MUDr. Tomáš Vařeka. „V mrazu proto doporučuju dát si před ústa šátek nebo šálu.“ Pokud žádný způsob tepelné izolace nestačí, je třeba nějakým způsobem podpořit termogenezi („topení“ v těle). Doktor Vařeka zdůrazňuje, že nejlepší je zahřát se pohybem. Všichni to známe, ale možná jste ještě neslyšeli historku o rodině, která prý kdysi zabloudila na Šumavě. Aby nezmrzli, celou noc přerovnávali metrové dřevo složené u cesty. Tam a zase zpátky, tam a zase zpátky…

Má to logiku. Pokud se totiž nehýbeme a ležíme v prostředí rovnající se teplotě těla, jedeme na tzv. bazální metabolismus, vytvářející teplo jen pro udržení životních funkcí. Má tepelný výkon asi 80 – 100 W, tedy jako jedna žárovka. Nic moc… Při sprintu jsme ale schopni podat tepelný výkon až 1200 W. „Je vám zima? Začněte makat!“ shrnuje doktor Vařeka. „Svaly je třeba dostat do akce a krevní oběh do obrátek, aby se teplo rozvádělo z jádra do periferií. Pokud si sednete, dopadnete jako Hanč s Vrbatou.“

4. Námořnický grog

Ingredience:

200 ml vody
50 ml a více rumu
2 hřebíčky
kousek skořice
citronová šťáva
cukr
kousek másla

Na ozdobu: tyčinka skořice

Postup: Vodu přivedeme k varu spolu s kořením, odstavíme ji ze zdroje tepla a přilijeme rum. Nápoj dochutíme cukrem, citrónovou šťávou, přelijeme přes sítko do sklenice. Grog podáváme horký, s plátkem másla položeným na hladině.

5. Najezte se

Pro zahřátí pomůže i jídlo obsahující tuk a „rychlé“ cukry (hlavně glukózu). „Jídlo v zimě v těle spouští takzvanou postprandiální termogenezi,“ vysvětluje doktor Vařeka. „Nasycení tedy člověk pocitově zahřeje.“

6. Opilý zázvor

Ingredience:
kousek česrstvého zázvoru
10 ml citronové šťávy
90 ml horkého čaje
lžíce medu
velký panák vodky

Na ozdobu: plátky citrusů

Postup: zázvor nastrouháme a zalijeme horkým čajem. Po třech minutách přecedíme a přimícháme med a vodku.

7. Třete se (i s partnerkou nebo partnerem)

Dalším trikem je dát ruce dlaněmi k sobě, sevřít je mezi kolena a vyrobit si teplo třením. Funguje to hlavně ve spacáku a prohřejete si tak celý spodek těla. Každého asi napadne tření se o jiné tělo, kterému je taky zima. Ano, je to poněkud košilaté téma, ale sex v těle vyvolá hormonální smršť a euforii, která pocit chladu dočasně potlačí.

A nápad má i čistě věcnou rovinu. Někteří výrobci spacáků je šijí s pravou a levou variantou zipu. Sepnutím dvou spacáků tak vznikne velký partnerský pytel, ve kterém zaprvé velmi ekonomicky využijete odpadní teplo jiné osoby a zadruhé se v něm sex v chladu provozuje přece jen příjemněji.

8. Hot Becherovka

Ingredience:
45 ml Becherovky Original
horká voda
plátek citronu
lžíce medu

Na ozdobu: plátek citronu a skořice

Postup: Becherovku a horkou vodu nalijte do hrnku, přidejte plátek citronu a oslaďte lžičkou medu (podle chuti).

9. Pohádejte se

Termogenezi (vznik tepla) v těle podporují i vyplavené stresové hormony, což je přirozená obranná reakce. Když je nám zima, stoupne nám adrenalin, což zvýší tepovou frekvenci a taky koncentraci glukózy v krvi. Jsme připraveni bojovat o život.

S malým přeháněním se tedy dá říct, že se zahřejete hádkou s partnerkou či partnerem. Anebo jakýmkoli jiným stresem, třeba když na vás někdo bafne nebo na vás zaútočí lední medvěd.

10. Pepřový svařák

Ingredience:
0,3 litru červeného vína
panák rumu
50 g cukru
4 hřebíčky
4 kuličky celého pepře a špetka mletého pepře
2 kuličky nového koření
2 plátky citrónu
skořice

Na ozdobu: plátky pomeranče

Postup: nalijte všechny ingredience do konvičky, promíchejte a ohřejte. Nápoj mý typicky štiplavou chuť, která v zimě zahřeje.

11. Klepejte zuby

Souběžně s vazokonstrikcí (zúžením tepen) tělo zapojí tzv. třesovou termogenezi (mikrostahy příčně pruhovaných svalů o frekvenci asi 10 – 20 za sekundu).

Česky řečeno třesavka, klepotice nebo zubačka, kterou automaticky bez našeho rozhodnutí spouští centrum v hypotalamu. Je to jeden ze zcela fyziologických způsobů, jak si tělo snaží vyrobit teplo prací svalů i v případě, že se nehýbete. Právě proto je taky chyba snažit se třesavku zastavit vědomým úsilím.

A TADY si přečtěte 10 důvodů, proč přespat v zimě pod širákem.

Komentáře