11 planých rostlin, které si můžete dát k večeři

Zašli jsme ještě dál než Láda Hruška a připravili jsme pro vás návod, jak se najíst ne za 10 korun, ale zadarmo. Navíc zdravě a dietně.

1. Lopuch větší

lopuch Foto: cherrygal.com Vyskytuje se při okrajích cest, polí, plotů, v křovinách, na rumištích a smetištích. Jí se kořeny, listy i semena. Lopuchový kořen se dá zapéct nebo usmažit v těstíčku. Mladé řapíky můžeme uvařit ve slané vodě jako chřest.  

2. Ptačinec prostřední neboli žabinec

zabinec Foto: herberowe.files.wordpress.com Vyskytuje se na vlhkých, stinných stanovištích. Sbírají se celé rostliny a používají se do zeleninových jídel a salátů, mají jemnou chuť.  

3. Čekanka obecná

cekanka Foto: wikipedia.org Roste u cest, na mezích, pastvinách, úhorech, rumištích. Její kořeny se dají usušit v troubě a použít jako náhražka kávy, listy a výhonky se upravují stejně jako čekanka koupená v supermarketu.  

4. Prvosenka jarní

prvosenka Foto: wikimedia.com Roste na loukách, pasekách a na okrajích lesů. Jedlá je celá rostlina s výjimkou oddenku. Listy můžeme upravit jako zeleninu nebo přidáváme do salátů. Květy se dají s cukrem a trochou vody zkaramelizovat na bonbony.  

5. Mrkev divoká

mrkev Foto: de.academic.ru Najdete ji na sušších loukách, podél cest, na náspech. Kořeny mrkve obecné můžete vařit stejně jako kupovanou mrkev.  

6. Jitrocel větší

jirocel Foto: 4.bp.blogspot.com Vyskytuje se na sušších loukách, rumištích, u cest. Mladé listy se dají obalit v těstíčku a osmažit.  

7. Chmel otáčivý

chmel Foto: wikipedia.org Najdete ho růst v křovinách u cest a potoků, na okraji lesů. Chmelové výhonky se vaří stejně jako chřest.  

8. Kozlíček polní

polnicek Foto: edinburghnaturalhistorysociety.org.uk Roste na suťových svazích, jako plevel na polích, mezích, náspech a rumištích. Nejlepší je využít kozlíček na salát. Vyšlechtěný se prodává v obchodech jako polníček.  

9. Bez černý

bez Foto: vilmorin-tree-seeds.com Tento keř najdeme na vlhkých lesních mýtinách, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. Květy bezu se dají připravovat na sladko i na slano. Obalíte je v palačinkovém těstě, osmažíte a buď posypete  skořicovým cukrem nebo podáváte s česnekovým či sýrovým dipem.  

10. Rákos obecný

rakos Foto: eattheweeds.com Roste při stojatých vodách. Mladé oddenky se dají vařit jako zelenina nebo sušit a mlít na mouku, mladé prýty lze nasekat na jemno a podusit na oleji také jako zeleninu. Když na jaře nařízneme večer podélně několik stébel rákosu, druhý den ráno najdeme v místě řezu cukrovou látku gumovité konzistence, která je sladká a dá se žvýkat.  

11. Vrbka úzkolistá

vrbka Foto: wikipedia.org Vyskytuje se zejména v lesích, v příkopech, na rumištích. Listy, vrcholky prýtů se upravují jako chřest, dá se z nich připravit polévka nebo salát.

Komentáře