10 typických vůní Toskánska

Přiznávám. Jsem už několik let zamilovaná do Toskánska. Jedná se o opravdovou lásku se vším všudy. Myslím na něj skoro pořád, vyhledávám všechno, co se ho týká a když se s ním mám setkat, mám takové to klasické mravenčení v břiše. A co víc - funguje mezi námi chemie. Toskánsko voní.
Obrázek uživatele Nikol Stibrova
Klauni po půlnoci přestávají být legrační.
Tento článek a mnoho dalších najdete v časopise Travel Digest.

IMG_3441

 

Osvěžující vůně pinií

Maremma je oblast kolem města Grosseto na samém jihu Toskánska. Maremma ale také symbolizuje styl života, který vedou místní lidé. Styl života, který respektuje přírodu, kulturu a tradici. Maremma také znamená 160 kilometrů pobřeží lemovaného divokými plážemi a piniovými háji. Moře je zde křišťálově čisté. V provincii Grosseto se nachází spousta rybářských vesniček a přístavů, oblíbených mezi slavnými, vlivnými a bohatými nejen z Itálie. Do Porto Ercole kupříkladu jezdil kdysi dávno na dovolenou Charlie Chaplin, dnes sem podniká vyjížďky na motorce třeba George Clooney. Pokud se rozhodnete do této oblasti zavítat, rozhodně nesmíte vynechat procházku po Parco Naturale della Maremma, což je přírodní rezervace, respektive lesy plné středomořské vegetace, rozkládající se na ploše 100 km čtverečních, kde při procházce zpravidla narazíte na divoké koně, kance, lišky nebo jeleny. Vyrazte sem na během dubna, kdy všechno kvete a turisté se ještě nestihli probudit ze zimního spánku. IMG_3652  

Uklidňující vůně venkova

V Toskánsku se za posledních několik let stalo obrovským hitem tzv. agriturismo. Turisté čím dál více vyhledávají klid a samotu venkova. Pronajmout si stavení nebo pokoj na statku, celé dny chytat bronz, pozorovat okolní panenskou přírodu, sem tam se projet na kole nebo na koni, okoštovat místní domácí víno nebo olivový olej – to je to, co láká cizince i Italy z města čím dál častěji. Tip: Agriturismo Podere di Santa Maria, Chiusdino. Více info na www.poderedisantamaria.it. IMG_3644  

Rozmanité vůně vína

Byl by hřích se při cestě po Toskánsku nezastavit v Moltepulcianu, městu, které se proslavilo po celém světě díky produkci vína. Jen co vás zdejší degustace Il Vino Nobile dostane do nálady, vypravte se na prohlídku historického centra. Bude vám krásně. Pravdou ale je, že v Toskánsku se dělá dobré víno úplně všude. Klidně si v supermarketu kupte to nejlevnější, věřte, že ani po něm vás hlava bolet nebude. IMG_3456  

Vůně čerstvě uvařené pasty

Pro toskánskou oblast jsou typické těstoviny zvané tortelli. Jsou to takové přerostlé ravioli naplněné většinou ricottou nebo špenátem. Nesmíme zapomenout ani na tzv. pici, které vypadají jako tlusté špagety a jejich originální recept pochází ze Sieny. Ten zahrnuje jen dvě ingredience – vodu a mouku. Když už jsme u těch těstovin, vzpomněla jsem si, že mi můj italský kamarád kdysi prozradil jednu super fintu. Jak asi víte, Italové nejsou zrovna nejdochvilnějším národem. Deset minut u nich často trvá i hodinu. Pokud chcete, aby k vám vaši italští přátelé přišli na večeři včas, neříkejte jim, že v osm se začne podávat jídlo. Řekněte jim, že v osm dáte vařit pastu. V osm hodin a deset minut vám zazvoní zvonek u dveří. Jíst převařenou nebo ohřívanou pastu je pro Itala opravdu za trest. Food025  

Vůně sirných pramenů

No, vůně...V jihozápadní části Toskánska najdete starobylé městečko Saturnia, pojmenované po římském bohu Saturnovi. Městečko se pyšní přírodními sirnými prameny o teplotě 37,5 stupňů. Léčivých účinků těchto pramenů si můžete užívat buď pod širým nebem na místním „koupališti" nebo v nedalekém lázeňském a golfovém rezortu, který jen tak mimochodem označila televizní stanice CNN za nejlepší lázně na světě. Noc vás zde bude stát něco kolem pět set Eur. Což není málo, takže spíš doporučujeme možnost první. (Koupaliště je otevřeno nonstop po celý rok a není žádným tajemstvím, že v noci se zde odehrávají nejrůznější scénáře). saturnia  

Lehce zatuchlá vůně líčidel

Když se řekne karneval, asi se vám vybaví Rio de Janeiro nebo Benátky. Pompézních karnevalových oslav se můžete zúčastnit i v Toskánsku. Konají se každoročně ve Viareggiu už od roku 1873. Do ulic vyrazí tisíce lidí, po promenádě vedoucí podél pobřeží se projíždějí obrovské alegorické vozy, na nichž tančí a zpívají lidé v maskách, nechybí figuríny nenáviděných politiků visících na různých místech za různé části těla (Berlusconi je velmi oblíbeným tématem už několik let). Karneval trvá 5 dní (ten poslední skončil 9. 3.) a vždy ho zakončuje působivý ohňostroj. IMG_3059  

Opojná vůně olivového oleje

Že olivový olej extra nevoní? Ale ano. Ten opravdu kvalitní, ten, co se listuje za studena do 24 hodin po sklizni, ten má opravdu výraznou vůni. Pan Romani Romano, který provozuje agriturismo Tenute di Badia v provincii Lucca, kde sám vlastnoručně sbírá olivy a vyrábí z nich olej, mi vysvětlil, jak je důležité nic nefiltrovat. Zakalený olivový olej je naprosto v pořádku. Teď už jen kde ho sehnat u nás... OlioNuovoToscanoMerli-980x370  

Rozpačitá vůně lanýžů

Tartufi, tedy lanýže, můžete v Toskánsku, a nejvíce v oblasti San Miniato, sbírat celý rok, dokonce i v zimě. Tahle kulinářská pochoutka roste zpravidla u kořene stromů v hloubce až třicet centimetrů a hledá se s pomocí speciálně vycvičených prasat nebo psů. Nejznámějším druhem je lanýž zimní, který je také velmi oblíbený v toskánské kuchyni. V létě najdete lanýže o něco jemnější chutě i vůně, zato bělolanýž obecný, to už je co do zápachu trochu síla. Největší bělolanýž objevený v Toskánsku rodinou Savini v roce 2007 vážil neuvěřitelných 1, 497 kg a měl hodnotu 330 000 dolarů. Tip: V Toskánsku si můžete zaplatit lanýžový víkend, kdy vás ubytují někde v přírodě, přes den budete lítat s prasaty po lese a večer se budete učit lanýže zpracovávat a jíst. Paráda. tartufo  

Vůně čerstvě upečeného chleba

Typický toskánský chléb našince většinou nenadchne. Je to taková bílá veka, která vlastně nemá žádnou chuť. Což ale nevadí, skvěle poslouží k přípravě bruschette nebo na základ hutných polévek. Oblíbená je i klasická focaccia. V provincii Siena se zase pečou placky připomínající ty naše škvarkové, jen místo škvarek jsou v nich rozinky. Pekelná dobrota. IMG_3522  

Štiplavá vůně pecorina

Caseificio Pinzani je jedinou firmou v Itálii, která vyrábí sýry z nepřevařeného ovčího mléka. Mléko se jen ohřeje na teplotu mezi 30 a 36 stupni, čímž si zachová přirozený obsah prospěšných bakterií a výraznou chuť, ve které můžete cítit byliny, kterými se ovce krmí. Až budete v městě Volterra v provincii Pisa, shánějte se po sýru nesoucím název I puri pecorini Senesi a latte crudo. 160_immaginebig

Komentáře